ZALOGUJ SIĘ

Czy są jakieś reguły , kiedy stosuje się "everybody", "anyone", "each"? Czy mogłabym je stosować wymiennie w znaczeniu słowa - każdy-?

zmodyfikowany: 12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
Oh, anyone can do it!
Każdy to może zrobić! (to nie jest specjalnie skomplikowane)

Everybody is stydying English.
Każdy uczy się angielskiego.

Each person in this room is a student.
Każda osoba w tym pokoju to student.

Zastosowano tutaj trzy tłumaczenia słówka - każdy-.
Czy mogłabym je stosować wymiennie?
Czy są jakieś reguły , kiedy stosuje się -everybody-,-anyone-,-each

Chodzi mi tylko o stosowanie ich w tym właśnie znaczeniu, bo kiedy stosuje się jeśli chodzi o inne znaczenia jest dla mnie zrozumiałe.

:-)
spirulinka

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

1. [Anyone] znaczy [ktoś, ktokolwiek] - czyli w zdaniu "Anyone can do it", chodzi o to, że ktokolwiek może to zrobić.

2. Everybody is studying English. - Wszyscy uczą się angielskiego.

3. Each person in this room is a student. - Każda osoba w tym pokoju jest studentem.
Everybody in this room is a student. - Wszyscy w tym pokoju są studentami.

Z tego co się orientuję to słówka [each] i [every] mają prawie takie samo znaczenie, ale [each] używamy przy niewielkiej liczbie osób, a [every] przy dowolnej. :)

Jeszcze można do tego dołożyć [all the people]. ;)

Tutaj jest trochę o tym, ale w Internecie można znaleźć też dużo obszerniejsze wyjaśnienia. :)
http://www.hrk.pl/pl/home/moja_kariera/jezyki_obce/lekcje/Gramatyka/All,_each,_every,_everyone,_everybody,_everything%E2%80%A6.aspx

Jeśli się mylę to mnie poprawcie,
pozdrawiam,
Domi
peszeczek
12 lat temuzmieniany: 12 lat temu
spirulinka - Bardzo dziękuję za linka i odpowiedź. Wnioskuję, że te słówka mimo, że różne mają znaczenie - można ich używać w różnych kontekstach.:-) - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
peszeczek - Podejrzewam, że wszystko zależy od tego co dokładnie chcesz powiedzieć, czy chcesz zwrócić uwagę na to, że [each person] jest [so fantastic], że potrafi coś zrobić czy powiedzieć, że to takie proste, że [anyone can do it]. ;) - 12 lat temu

Pytałaś już kiedyś o to jeśli mnie pamięć nie myli.
quantum137
spirulinka - Nie quantum137, nie pytałam. - 12 lat temu