ZALOGUJ SIĘ

Jak powiedzieć: "Do you have A couple of hour?" czy "THE couple of hour"?

12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
Czy nie powinno być "the" przed couple hour, parę godzin to chyba liczba mnoga. A w liczbie mnogiej nie używa się przedimka "a"
E
ewelinka0310
ewelinka0310 - couple of hour (kilka godzin) to rzeczownik policzalny czy niepoliczalny i czy jest to liczba mnoga czy pojedyńcza . Bo mnie się wydaje że mnoga tylko dlaczego w ćwiczeniu pisze couple of hour a nie couple of hours - 12 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Powinno być:
Do you have a couple of hours?

pzd!
quantum137
ewelinka0310 - couple of hour (kilka godzin) to rzeczownik policzalny czy niepoliczalny i czy jest to liczba mnoga czy pojedyńcza . Bo mnie się wydaje że mnoga tylko dlaczego w ćwiczeniu pisze couple of hour a nie couple of hours - 12 lat temu
quantum137 - a couple of to nierozerwalna konstrukcja, nie można pominąć więc a lub wymienić na the.
Oznacza ona kilka jest to więc zwrot do opisu (przybliżonego, np. 5 albo 7) liczby mnogiej rzeczowników policzalnych.
- 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
ewelinka0310 - ok dzięki rozumiem ale poprawnie będzie a couple of hour czy a couple of hours - 12 lat temu
askawska - Poprawnie z liczbą mnogą - hours.
W ćwiczeniu ja widzę "hours", być może już coś poprawiono?
- 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu

A couple of oznacza "kilka", polecam Diki, tam na ogół takie rzeczy są podane.
V
voio

Przedimek -the - nie oznacza liczby mnogiej, może być stosowany zarówno w liczbie mnogiej jak i w pojedynczej.
Zastanów się. Pięć jabłek to po prostu pięć jabłek. Aby utworzyć liczbę mnogą mówimy - jabłka -
Kilka godzin - to kilka godzin - liczby mnoga to godziny.
a couple of - to zwrot oznaczający - kilka, parę.

Przedimek nieokreślony -a- występuje w wielu wyrażeniach dotyczących ilości:
a lot of, a number of - a couple - a great many .
Jest to zasada gramatyczna. Po prostu należy ją stosować.

Jeśli moja odpowiedź jest nie pełna - proszę o sprostowanie lub ustosunkowanie się do tego pytania e-tutorowiczów z większą wiedzą.
spirulinka
12 lat temuzmieniany: 12 lat temu