ZALOGUJ SIĘ

Proszę o wyjaśnienie, który rodzajnik powinien być użyty w zdaniu "She forgot to buy ... milk" i dlaczego?

12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
She forgot to buy the milk. or She forgot to buy a milk.
A
agator15
agator15 - Chyba sama sobię odpowiem korzystając z odpowiedzi udzielonej monsz przez sskorupski.
Przed rzeczownikami niepoliczalnymi nie stawiamy przedimków nieokreślonych a /an .
Przed rzeczownikami niepoliczalnymi może jednak pojawić się przedimek określony the .
Aha, czyli można powiedzieć ""the milk"" lub "some milk".
Dzięki za podpowiedź sskorupski
- 12 lat temu
Gość - Ja nie jestem ekspertem od gramatyki, ale uważam że masz rację.
Pozdrawiam.
- 12 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Witam,
https://www.etutor.pl/lekcje/20/1761/

Przed rzeczownikami niepoliczalnymi nie stawiamy przedimków nieokreślonych a /an .
Przed rzeczownikami niepoliczalnymi może jednak pojawić się przedimek określony the .

Powinno być "She forgot to buy the milk." Milk jest rzeczownikiem niepoliczalnym.
U góry jest link do wyjaśnień gramatycznych.

Pozdrawiam
?
Gość
12 lat temuzmieniany: 12 lat temu
agator15 - Uff, odnalazłam wiedzę podążając za linkiem. Dzięki :) - 12 lat temu

W języku potocznym często spotyka się rodzajnik nieokreślony w takich sytuacjach np.
...to buy a milk (w domyśle "a carton of milk")
...to order a wine (w domyśle "a glass of wine")
piter_c

To, czego użyjemy przed słowem 'milk' zależy od sytuacji.
Jako że milk jest rzeczownikiem niepoliczalnym, to z reguły nie używamy rodzajnika lub możemy użyć 'some'.

W zdaniu "She forgot to buy ... milk" nie użyłabym nic, jeśli mówimy generalnie o mleku. ("She forgot to buy milk". (miała kupić mleko (jakiekolwiek) i zapomniała).

"Buy some milk, please" - kup trochę mleka, jakieś mleko.

The można zastosować wtedy, gdy mówimy o czymś konkretnie, np. trzymasz w ręku karton po mleku i pytasz: "Who's drunk the milk?"

Albo, w tym zdaniu z przykładu "She forgot to buy the milk" w takiej sytuacji, kiedy na przykład nasza "she" zapomniała o kupieniu konkretnego mleka dla dziecka.
Mo-Li
12 lat temuzmieniany: 12 lat temu
agator15 - Dzieki :) Szkoda, że jeszcze nie mogę głosować na Wasze odpowiedzi. Wszystko przez te reputację ;) - 12 lat temu
dania57 - ale możesz zatwierdzić odpowiedź klikając na znaczek pod zdjęciem - 12 lat temu
Gość - Mając reputację 15 i więcej możesz głosować na plus. Aktualnie masz 17. Jak uzyskasz 100 będziesz miała też możliwość głosowania na minus, czego się raczej nie robi. A otrzymując wyczerpującą (zadowalającą) odpowiedź należałoby to zrobić co radzi dania57 czyli zatwierdzić odpowiedź.
Pozdrawiam.
- 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu