M | mocherek47 |
Zdania okolicznikowe czasu odpowiadają na pytanie when?. Są one wprowadzane przez następujące spójniki:
when
I should have given you flowers when I was your boyfriend. = Powinienem był dać ci kwiaty, kiedy byłem twoim chłopakiem.
after
I completely broke down after we split up. = Zupełnie się załamałem po tym, jak się rozstaliśmy.
as
Just as I was thinking of him he came in. = Dokładnie kiedy o nim myślałam, wszedł do środka.
as long as
I'll be here as long as it's needed. = Będę tu tak długo, jak trzeba.
as soon as
As soon as I get the money, I will move out. = Jak tylko dostanę pieniądzę, wyprowadzę się.
before
I was lonely before I knew you. = Byłem samotny zanim cię poznałem.
by the time that
By the time that the ambulance arrived, she was already dead. = W czasie gdy przyjechała karetka, ona już nie żyła.
directly
The guests should arrive directly. = Goście powinni wkrótce przybyć.
during the time that
Tina used to enjoy life during the time that she lived in London. = Tina cieszyła się życiem podczas gdy mieszkała w Lodynie.
immediately
Barry, come here immediately! = Barry, przyjdź tu natychmiast!
the moment that
The moment that I met her, I knew that she was the love of my life. = W chwili gdy ją poznałem, wiedziałem, że jest miłością mojego życia.
now that
Now that I have a job, I can afford eating out. = Teraz kiedy mam pracę, mogę sobie pozwolić na jedzenie na mieście.
once
Once I had a house, a family, a job. I lost it all because I started to drink. = Kiedyś miałem dom, rodzinę, pracę. Straciłem to wszystko, bo zacząłem pić.
since
We have been learning Dutch since 1997. = Uczymy się Niderlandzkiego od 1997 roku.
until/till
I won't talk to you until you shave your beard. = Nie będę z tobą rozmawiała dopóki nie zgolisz brody.
whenever
Remember that you can call me whenever you need to talk. = Pamiętaj, że możesz do mnie zadzwonić, kiedykolwiek będziesz potrzebował pogadać.
while
A lot of strange events had place while she was in Canada. = Wiele dziwnych wydarzeń miało miejsce, gdy była w Kanadzie.
Jeśli zdanie okolicznikowe czasu odnosi się do przyszłości:
1. Używamy czasu Present Simple (nie Future Simple) lub czasu Present Perfect po następujących spójnikach:
after
I will come back after the storm passes. = Wrócę, kiedy burza minie.
as soon as
They will give you the money as soon as you have finished the work. = Dadzą ci pieniądze, jak tylko skończysz pracę.
before
Mom will finish the dinner before we come back from work. = Mama skończy obiad zanim wrócimy z pracy.
by the time
I will move to Berlin by the time you have started this new job. = Przeprowadzę się do Berlina do czasu, gdy zaczniesz nową pracę.
directly
Our guests should arrive directly after we prepare the meal. = Nasi goście powinni przybyć wkrótce po tym, jak przygotujemy posiłek.
immediately
You shall leave immediately after you have packed. = Powinieneś wyjechać natychmiast po tym, jak się spakujesz.
the moment
Jenna wants to leave the church the moment he says 'I do'. = Jenna chce wyjść z kościoła w momencie gdy on powie 'tak'.
till/until
Patrick will wait until Emma wants him. = Patrick będzie czekał, aż Emma go zechce.
when
I promise that I will call you when I get there. = Obiecuję, że zadzwonię, kiedy dotrę na miejsce.
2. Używamy czasu Present Perfect po once i now that:
Once the mechanic has repaired my car, I can drive to work. = Skoro mechanik naprawił mój samochód, mogę pojechać do pracy.
Now that the mechanic has repaired my car, I can drive to work. = Teraz gdy mechanik naprawił mój samochód, mogę pojechać do pracy.
Chociaż zazwyczaj nie używamy czasu przyszłego w zdaniach okolicznikowych czasu, możemy użyć will po when:
We'd like you to tell us when you'll be at home. = Chcielibyśmy, żebyś powiedziała nam kiedy będziesz w domu.
I don't know when I will see him again. = Nie wiem kiedy go znów zobaczę.
![]() | BlackAdder |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | Bilberry |