ZALOGUJ SIĘ

You don't think I did that deliberately?

12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
"You don't think I did that deliberately?" Czy nie powinno być "don't you think..." skoro jest to forma pytająca?
sebkru

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Niekoniecznie. Jest trochę różnica w intonacji i sensie tych pytań:

Don't you think I did that deliberately? - wypowiemy z intonacją wzrastającą, typową dla pytań i możemy przetłumaczyć: Czy nie sądzisz, że zrobiłem to umyślnie? (niezbyt to naturalne, zważywszy, że w zdaniu podrzędnym użyto pierwszej osoby)

You don't think I did that deliberately. - Przecież to oczywiste, że nie zrobiłem tego celowo, bzdurą by było coś takiego pomyśleć, więc się tylko upewniam: Nie sądzisz (chyba), że zrobiłem to umyślnie./? To zdanie miałoby też intonację opadającą, typową dla stwierdzeń.

Edit: He, he. Jest to jedno ze zdań, które w Diki ilustrują przysłówek "deliberately".

https://www.etutor.pl/szukaj/?q=deliberately&mode=DICTIONARY

Wypowiedziane jest, owszem, z intonacją opadającą. Myślę jednak, że tłumaczenie nie jest w pełni trafne. Możesz zasugerować autorom serwisu wprowadzenie poprawki, klikając napis "zgłoś problem" na dole strony.
askawska
12 lat temuzmieniany: 12 lat temu
piter_c - Fakt, niezbyt trafne to tłumaczenie. - 12 lat temu
sebkru - Dziękuję za niezwykle wyczerpującą odpowiedź! Drążąc temat, czy nie byłaby właściwsza wersja "You don't think I have done that deliberately?" Mamy tu przecież do czynienia z czynnością z przeszłości, która rzutuje na terażniejszość. - 12 lat temu
askawska - Present Perfect też pasuje, ale równie dobrze kontekst może być taki, że omawiane jest jakieś zajście dokładniej, a kiedy zaczynamy roztrząsać okoliczności jakiegoś wydarzenia, to z Present Perfect często po pierwszym zdaniu przechodzimy na Past Simple. - 12 lat temu
askawska - Np. :
You have broken mum's favourite vase again, haven't you?
Yes, I have.
How did it happen?
Well, I was bouncing a ball and... Hey, you don't think I did that deliberately!
- 12 lat temu
sebkru - Wielce satysfakcjonująca odpowiedź:) Dziękuję - 12 lat temu
askawska - Proszę bardzo, wielcem rada. :) - 12 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.