ZALOGUJ SIĘ

Czy zamiast "Do you have a little time for me?" mogę użyć "Do you have some time for me?" ?

13 lat temuostatnia aktywność: 13 lat temu
Czy drugie ze sformułowań jest poprawne?
Gdzie znajdę porady czy i w jakich sytuacjach "a litte" może być użyte zamiennie z "some"?
TK1956

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Oba pytania oznaczają praktycznie to samo (i są poprawne), jednak w przypadku drugim:
Do you have some time for me?
zadający pytanie spodziewa się raczej pozytywnej odpowiedzi.

Porady znajdziesz na naszej stronce... potrzebna tylko wytrwałość i sporo darmowych minut od operatora;)

edit:
> Szukam zgrabnego tłumaczenia zapytania "Znajdziesz dla mnie chwilkę?"
Powiedziałbym tak:
Would you find some time for me, please?

PS.
> Do you find some time for me?
Brzmi bardzo dziwnie, może być odebrane jako zarzut/skarga zależnie od kontekstu.

pozdro!
quantum137
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
andrzejboruc - Pytanie raczej powinno zawierać "any": Do you have any time for me?
Natomiast w odpowiedziach lub stwiedzeniach stosujemy "some".
- 13 lat temu
quantum137 - Słowo some może wystepować zarówno w pytaniach jak i zdaniach twierdzących.
To, że some nie występuje w pytaniach jest mitem!:)
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
TK1956 - "Do you have a little time for me? to akurat "oficjalne" tłumaczenie eTUTOR'a zapytania "Czy masz dla mnie trochę czasu?" - być może z ćwiczeń różnicujących użycie "a little" i "little".
Szukam zgrabnego tłumaczenia zapytania "Znajdziesz dla mnie chwilkę?". Praktyczne powody - mam zamiar udać się na rozmowę o podwyżce ;) a mój obecny szef to "native american speaker". Może "Do you find some time for me?".
- 13 lat temu
Mo-Li - Zamiast "Do" użyłabym "Could", będzie uprzejmiej: np. "Could you find some time for me?"
A co powiesz na "Could you spare some time for me?"
- 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.