ZALOGUJ SIĘ

Challenge - advantage - discussion.

13 lat temuostatnia aktywność: 13 lat temu
Słowniki nie pozwoliły mi jednoznacznie ustalić kiedy te trzy rzeczowniki są policzalne a kiedy nie.
Może ktoś pomóc swoimi słowami i przykładami?
E
efogt

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Bardzo ciekawe pytanie!
Dlaczego nikt nie stawia za nie plusów?;)

Przypomniały mi się przy nim słowa św. Augustyna:
„Co to jest czas? Gdy nikt mnie nie pyta, wiem, co to jest. Kiedy jednak chcę to pytającemu wyjaśnić, to nie wiem.”

Oczywiście problem czasu jest o wiele poważniejszy;)

W języku angielskim jest sporo rzeczowników, które mogą być zarówno policzalne i niepoliczalne.
Czasami to rozróżnienie jest dosyć intuicyjne, czasami niestety nie.
Sytuacja (niestety) jest dosyć zagmatwana i często trzeba to robić na czuja, przydaje się wyczucie językowe, przyjdzie ono z czasem.

Należy pamiętać o tym, że jeśli już mamy do czynienia z takim rzeczownikiem to w zależności od tego czy chcemy go użyć w sensie ogólnym czy nie będzie miało znaczenie czy użyjemy go jako policzalnego czy nie.

Schemat jest taki:
countable -> particular idea/sense etc.
non-count -> general idea/sense etc.

Poniżej wybrane informacje ze słownika:

discussion:
[U] The general result of such discussion...
[U] under discussion - being considered
[C] Further discussions and interviews will take place...
[C] discussion list

challenge:

[C] invitation
[C] refusal
[C] instruction
[C]/[U] difficult job
[C]/[U] question

advantage [C]/[U]

Wiem, że nie odpowiedziałem w pełni na Twoje pytanie ale szczerze powiem, że nie wiem jakby to sensownie uzupełnić. (Nie chcę wklejać dziesiątek przykładów, bo nie o to chodzi)
Przeglądając materiały o tym zagadnieniu w książkach i w necie doszedłem do wniosku, że nie ma jednoznacznej (czyt. precyzyjnej) odpowiedzi na to pytanie i z tego co mogę na koniec napisać to:
1. Usage is everything.
2. powyższy schemat rozwiązuje większość przypadków

Pozdrawiam
quantum137
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
efogt - :) Dziękuję Rafał. Myślę że na moim etapie nauki Twoje wyjaśnienie mi wystarczy. Rozwiało ono kilka moich wątpliwości.
Pozdrawiam i dziękuję za odzew:)
- 13 lat temu
quantum137 - W kwestiach językowych czasami nie pomaga logika, tak jak w matematyce.
Mamy komputery (i oprogramowanie) pozwalające modelować jądro atomu/dynamikę galaktyk itp. bo jest to oparte na czystej logice/równaniach itp.
Język to inna para kaloszy - nie ma ani jednego dobrego elektronicznego tłumacza z tych właśnie powodów.

Wracając do dyskusji to mam nadzieję, że ktoś jeszcze odpowie na Twoje pytanie ukazując te kwestie być może z innej strony:)

Udanego weekendu! Jutro jest piątek...tak?:D;>
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
K4M17 - Popieram plusowanie takich ciekawych pytań. Czemu plusy dostają powtarzające się pytania o sprawdzanie prac, spacje i jedynki w powtórkach, czy te sprowadzające się do umiejętności szukania w serwisie (?) Nie chcę pisać, że należy takie 'zapychacze' pytań językowych minusować, jednak plusy to chyba przesada ;/
Refleksja -> może mała ilość plusów wynika z wyższego poziomu? Po prostu. (Daleko mi do waszego poziomu znajomości języka, jednak miło się czegoś dowiedzieć/nauczyć/być sprowokowanym do pomyślenia nad jakąś kwestią, a wszystko przez fajne pytanie. Oby więcej -jak to- językowych ;) Na każdym poziomie). Dobrej nocki i udanego weekendu!
efogt - Wzajemnie:) Dziękuję.
edit:
Z tym udanym weekendem w czwartek to nie pierwszy raz się ktoś pomylił:)'knorwid' musi strasznie tęsknić za końcem tygodnia:)Pewnie ciężki tydzień w pracy? Nie zazdroszczę.....
K4M17 - Umówmy się, że to takie życzenia z pewnym wyprzedzeniem ;) A czy na upartego piatek popoludniu (poźnym popołudniem) można podciągnąć pod weekend? ;) I tak udanego! Pozdrowienia! - 13 lat temu
TLK - weekend - zaczyna się w piątek po pracy -:), kiedyś oznaczało to wypłatę tygodniówki i wizytę w barze, stąd powstała amerykańska sieć restauracji o nazwie Friday - którą kumple z pracy odwiedzali po wypłacie. Niestety w Polsce sieć przeżywa kryzys i jej restauracje z typowo stylizowanym wystrojem na US są zamykane, najbliższa w Czechach w Pradze - -:) - 13 lat temu
efogt - :)Tomek - pozdrawiam. - 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.