ZALOGUJ SIĘ

Nauka dwóch języków obcych równolegle

5 miesięcy temuostatnia aktywność: 3 miesiące temu
Szanowni,

Korzystam z dwóch kursów eTutor: do nauki j. angielskiego i j. francuskiego.
Czy znacie jakąś sprawdzoną metodę nauki dwóch języków równolegle w ramach eTutor?
Mój angielski jest na poziomie powiedzmy B2, a z francuskim startuję od A1.
Z góry dziękuję za wszystkie rady jak to ogarnąć.
Póki co robię 1 lekcję francuskiego i 1 lekcję angielskiego dziennie i zwyczajnie nie wiem czy to dobra metoda.
Co sądzicie?

Pozdrawiam serdecznie,
Andrzej
A
aspratek
filipchwalko - na początek taka "taktyka" może być dobra lecz na pozniejszym etapie starałbym sie robic więcej lekcji dziennie tak ok 2 z francuskiego i tyle samo z angielskiego.
Wiem co mowie bo jest to moje 2 konto i na tamtym taktyka okazala sie bardzo dobra

pozdrawiam,
Filip
- 3 miesiące temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Cześć Andrzeju!
Super, że podejmujesz takie wyzwanie.
Nauka dwóch języków naraz to świetny trening dla mózgu.
Moim zdaniem zamiast traktować obie lekcje tak samo (1:1), spróbuj podejścia asymetrycznego, np.:

Francuski - Priorytet.
Skoro startujesz od A1, to tutaj Twój mózg wykonuje najcięższą pracę. Rób nowe lekcje rano, kiedy masz najświeższy umysł.

Angielski - Utrzymanie.
Na poziomie B2 w skup się bardziej na szlifowaniu niuansów. Traktuj to jako formę relaksu po francuskim.
sline
aspratek - Sline, dzięki za podpowiedź!
Tak będę robił.
Pozdrawiam!
- 5 miesięcy temu

Nie wiem czy można nazwać to podpowiedzią ale gdzieś kiedyś zasłyszałem, żeby w żadnym wypadku nie uczyć się dwóch języków jednocześnie jeżeli chcemy osiągnąć jakikolwiek sensowny poziom w którymkolwiek z nich.

Choć biorę to trochę z przymrużeniem oka bo nauka języków jest płynna i ze względu na to ile trwa z czasem zmianie ulegają też nasze priorytety - np. planujemy wyjazd do Hiszpani to mamy parcie na naukę Hiszpańskiego, potem stwierdzimy, że zamieszkamy w jakimś innym kraju to znowu uczymy się kolejnego. Myślę, że z każdym kolejnym przychodzi nam to zdecydowanie łatwiej, po prostu wiemy już jak do tego podejść.

Jeżeli już decydujemy się na taki manewr to możemy uczyć się jednego języka przy pomocy drugiego.
Przykład - uczysz się francuskiego czytając/robiąc ćwiczenia i przykłady po angielsku. Natomiast sam tego nie próbowałem więc ciężko mi to jednoznacznie polecić - ale możesz spróbować wykonać taki eksperyment.
Właściwie do pewnego stopnia można to osiągnąć nawet tutaj na eTutor zmieniając język interface'u.
pr0way