ZALOGUJ SIĘ

Rozszerzona matura z języka angielskiego

15 lat temu
Czy wiecie na co najbardziej zwracają uwagę egzaminatorzy podczas sprawdzania rozprawki?
magdawell7
falconepl - Jeżeli tylko moja odpowiedź okazała się satysfakcjonująca, polecam skorzystać z opcji "Zaakceptuj odpowiedź" (więcej w dolnej części strony: www.etutor.pl/pytania-jezykowe/faq/). Jednak tylko i wyłącznie w tym wypadku ;)

Aktualizacja:
Dzięki :)
- 15 lat temu zmieniany: 15 lat temu
magdawell7 - Faktycznie bardzo mądre rady. Dziękuję bardzo :D - 15 lat temu
falconepl - Proszę ;) Tak czy inaczej, polecam podjąć ten temat z nauczycielem angielskiego, który miał już okazję sprawdzać arkusze maturalne. W końcu od kogo można zasięgnąć lepszych rad? :] - 15 lat temu zmieniany: 15 lat temu
magdawell7 - Lepszych to od osób, które co dopiero pisały maturę i sprawdzały jak została oceniana rozprawka w kuratorium. Tak czy inaczej jeszcze raz dziękuję. :) - 15 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Moja nauczycielka zawsze powtarzała, że w rozprawce przede wszystkim zwraca się uwagę na przedstawione przez Ciebie argumenty. Nawet jeżeli praca jest napisana pięknym językiem, bez błędów gramatycznych i leksykalnych, a brakuje w niej minimum argumentów za i przeciw lub gdy są one niezbyt trafnie sformułowane, to można w takim wypadku stracić sporo punktów. Niemniej jednak jest to dość subiektywna ocena, zatem odsyłam Cię do poniższego dokumentu, a dokładniej na jego 28. stronę:

http://www.cke.edu.pl/images/stories/Inf_mat_od2008/angielski_a.pdf

Zwracaj uwagę na kompozycję całej pracy. Nie warto rozpisać się na temat jednej wady lub zalety, gdy czujemy, że możemy zawrzeć w jej obrębie parę ciekawszych słów czy całych wyrażeń. Na początku dobrze jest rozplanować sobie w brudnopisie układ całej rozprawki i wypisać wszystkie "pros" i "cons" jakie chcemy w niej wykorzystać. Jeśli o mnie chodzi, prawie całe 1,5h z dostępnych 2h poświęciłem właśnie na przemyślenie kształtu wypracowania. Wypisałem sobie słowa kluczowe, którymi chciałbym się "pochwalić", wszystkie argumenty za i przeciw, wraz z ich uzasadnieniem, jak również policzyłem ile miejsca (słów) mogę przeznaczyć na każdą część pracy.

Na dobrą sprawę trzeba znaleźć złoty środek, jak ze wszystkim. Nasza praca traci na wartości, gdy popełnimy w niej sporo błędów, albo gdy przekroczymy limit słów jakim dysponujemy. Nawet, gdy z argumentacją utrafiliśmy w sedno problemu. Trzeba pamiętać o tezie we wstępie i jej powtórzeniu w zakończeniu, w którym zwrócimy uwagę na fakt istnienia argumentów za i przeciw. Bogactwo językowe także procentuje, więc nie zapomnij wykorzystać maksimum wiedzy zdobytej z eTutorem... i nie tylko ;)

Nie jest to bynajmniej przepis na sukces. Każdy, na dobrą sprawę, ma swój sposób pisania rozprawki, osobiście jednak uważam, że powyżej przedstawiony jest najrozsądniejszy. Mnie w każdym razie pomógł. 92% z poziomu rozszerzonego i 100% z podstawowego :)

Mam nadzieję, że cokolwiek się przydały moje rady ;)
falconepl
15 lat temuzmieniany: 15 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.