ZALOGUJ SIĘ

Zanczenie słowa - czasownik " zaskoczyć"

13 lat temu
Witam
Znajduję wiele tłumaczeń tego słowa , ale nie satysfakcjonują mnie. Chodziło by mi o znaczenie być zaskoczonym w sposób NIE MIŁY , zbity z tropu, z lekkim zdziwieniem itp. pozdrawiam :)
bontone
Poziomek - http://pl.bab.la/slownik/polski-angielski/zaskoczyc tutaj coś jest, ale poczekaj lepiej też na propozycje innych ;P - 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Słowo "zaskoczenie" najczęściej "Surprised" czy jak-kolwiek, nie posiada cech wyróżniających ale może je mieć, zadałaś bardzo skomplikowane pytanie, ponieważ to zależy od osoby, dla jednej osoby "zakoczenie" może mieć pozytywny wydźwięk czy skojarzenie, na przykład: Dostania od kogoś prezentu niespodziewanego, czy też niespodzianka w postaci przyjęcia urodzinowego, itd. Czasem zaskoczenia są dobre, czasem złe. Zaskoczeniem może być naprzykład jakiś nieprzewidziany rachunek wysoki albo nagłą tragedię bliskiej ci osoby. Z mojego podsumowania, ,,Zaskoczenie" i te przykłady które podałem są zależne od tej osoby.
D
donio050
dududojo - chyba nieświadomie ale jednak powielasz błąd, jak już napisał quantum 137 słowo "zaskoczenie" pisze się " surprise- bez -ed, sorry. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
donio050 - Ehh.. No niestety ale poprzez litery, jak raz coś przeleję to potem nie ma odwrotu i każdy myśli że ja to napisałem błędnie. Wiem o tym że nie może być -ed Dla słowa surprise hehe. Miało to być dla innego zdania ale nie dopisałem go więc zapomniałem zmienić tą końcówkę. Każda osoba która wrzuci sobie w Google Translate to zobaczy że to znaczy zdziwiony. No ale to nie o to chodziło w mojej refleksji nad Słowem "Surprise" Sorry za ten błąd. - 13 lat temu
donio050 - Po drugie, W momencie publikacji przeze mnie tego komentarza, jeszcze żadnych komentarzy nie widziałem bo ich nie było. :) Małe sprostowanie. - 13 lat temu

bontone,
Zaskoczenie, o ktorym piszesz moze byc wyrazane za pomoca wielu slow.
Kilka z nich to:

confound - wprawic w zaklopotanie, skonfundowac
throw - zaskoczyc, skonfundowac
mix sb up - wprowadzic kogos w blad, skonfundowac kogos
baffle - zbic z tropu, wprawic w zaklopotanie, zaskoczyc, zaskakiwac, zmylic
blindside - zaskoczyc niemile
take sb aback - zbic kogos z tropu, zaskoczyc kogos
surprised - tego nie trzeba chyba wyjasniac :)

Pozdrawiam,
TopMan
quantum137 - Może jednak sprostuję, że powinno być surprise bo z -ed to przymiotnik.
Oczywiście może też być II i III formą ale nie o to chodzi:)
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
TopMan - He,he, bede z Toba szczery :D
Pytanie chociaz nie wyglada jest dosyc zlozone.
Pierwsza jego czesc to:
> Zanczenie słowa - czasownik " zaskoczyć"
dalej czytamy:
> Chodziło by mi o znaczenie być zaskoczonym...
Ay caramba ;)

quantum137 - Tak, tyle że w takiej sytuacji nie będą poprawne confound, throw etc... :)
Jednak chyba zainteresowany czai bazę, bo nie widzę żadnych uwag, także nie ma co w mojej ocenie drążyć tematu.
Pozdro!