ZALOGUJ SIĘ

Listening, czyli jak słuchać aby słyszeć

rok temuostatnia aktywność: rok temu
Odsłucham krótkiej angielskiej audycji, wyłapuję z niej kilka zrozumiałych słów. Zaglądam do tekstu - powinienem był zrozumieć co najmniej 50% jak i nie więcej. Co to jest? Wszystko zlewa się w jednolity szum. Czy też coś takiego macie lub mieliście? Jak sobie z tym radzicie? Czy ktoś może ma jakiś sposób - patent? W rosyjskim nawet jak nie znam jakichś słów jestem w stanie je zapamiętać i powtórzyć, w angielskim to nie działa.
Strasznie demotywujące zjawisko.
E
Emel

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Mam podobnie, w filmach wyświetlam napisy ale nie jestem przekonany czy to dobrze działa, bo wtedy bardziej czytam niż słucham 🤔
R
RochW

Jak zdawałem egzamin Cambridge na poziomie B2, to pokazało, jak słaby byłem ze słuchania ze zrozumieniem. Zdałem wtedy, ale listening mi znacznie pogorszył całościowy wynik. Potem zrobiłem tak: w każdej wolnej chwili słuchałem radia angielskiego. Przez chwilę, gdy było coś interesującego mnie w radiu, starałem się zrozumieć. Jeśli treści nie były interesujące - po prostu biernie słuchałem. Tak samo biernie słuchałem, gdy już się zmęczyłem świadomym wyłapywaniem treści z radia. Generalnie mam taką zasadę - im więcej słuchasz, nawet biernie i ze słabym zrozumieniem - tym lepiej.

A chyba najbardziej wartościowy sposób to poczytać artykuły na dany temat i potem posłuchać audycji, która obejmuje ten sam temat. Można tak robić na portalach informacyjnych, bo info w danym temacie zawsze jest to w formie różnych artykułów, to w formie różnych audycji, nagrań, wywiadów.

Ja tak to widzę. Niewątpliwą zaletą takiego podejścia jest to, że uczysz się słuchać za darmo, tylko potrzebujesz do tego internetu.

Jednak - jeśli przestaniesz na dłuższy czas słuchać - tak jak u mnie teraz )-: to zrozumienie spada. Dobra wiadomość zaś jest taka, że po pewnym czasie ponownego słuchania zrozumienie z pewnością wzrośnie.

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
Marcin48
darkobo - Radio jest dobre. Popieram zdanie Marcina,
Tyle..., że trzeba mieć już jakiś poziom. Filmy z napisami są tu nieco lepsze, ale zabierają więcej czasu. I napisy rozpraszają.
Jedną z moich pierwszych metod było słuchanie piosenek, sięganie do tekstów i nawet uczenie się ich na pamięć.
Rozpoznawanie słów w piosenkach jest trudne (nieraz to i polskich wykonawców, śpiewających po polsku nie idzie zrozumieć), ale jak się już zna tekst, albo ma go przed oczyma, to jakoś daje radę..
- rok temu
nikus1166 - Marcin, powiedz mi proszę, jak znajdziesz jakiś artykuł to potem szukasz audycji do niego na YouTube? Mógłbyś dokładniej opisać swój sposób?

Ja od siebie polecam filmy z pokroju "How to understand fast spoken English". Tłumacza one wiele niewiadomych tj. Łączenie często słów przez native speakerow, pomijanie pewnych sylab, a także w jaki sposób ich lepiej zrozumieć.
Umiejętność zrozumienia native speakerow to dosłownie kolejna umiejętność w angielskim, która trzeba wyszlifować i nie wystarczy słuchać tedxa, albo tutoriali, gdzie każdy mówi "wolno i wyraźnie"
- rok temu
nikus1166 - I tak jak @darkobo wspomniał.
Piosenki po angielsku. Wielu native speakerow mówi jednym ciągiem, jak podczas śpiewania. Piosenki mogą być dobrym krokiem na przód.
- rok temu

The best way to practice listening skills is to read a book along with audiobook version.

Second best method is to watch tv series with English subtitles. The more immerse yourself in the language the better for you.

I can recommend an YouTube channel for pronunciation - Rachel English academy.

I have an access to good source of English movies, books, games etc

if anyone is interested dm me

cheers
K
klata947