T | TomaszKuprianowicz |
S | sojeros |
askawska - Można użyć "seem" i "appear", ale wtedy trzeba też zmienić podmiot na "it", bo znaczą one "wydawać się":
It seems/appears (that) we met... Jeśli chodzi o użyty czas, to w zdaniu głównym (I believe/think, It appears/seems) jest Present Simple, zaś w podrzędnym (we met) jest Past Simple. - 13 lat temu |
+2 |
sojeros - aaa... not tak.. It seems, It appears :D
A nie można by tego napisać w czasie Present Perfect? Bo się sugerowałem tym iż "się kiedyś spotkaliśmy" więc "się chyba znamy" (czyli wpływ na teraźniejszość) a w zdanie twierdzące by brzmiało "We have met a year ago in London" Dużo głupot napisałem ?:P i bardzo dziękuję za odpowiedź - 13 lat temu |
|
askawska - W Present Perfect nie może być - ze względu na użyte "a year ago", charakterystyczne dla Past Simple.
Mogłoby być w Present Perfect z zastosowaniem innych określeń czasu, np. "we have met before" "we have already met" - 13 lat temu |
+3 |
sojeros - Dzięki dzięki
hmm.. to dlatego mi te moje zdanie nie pasowało:P nie z tej strony zacząłem to analizowac :) Pozdrawiam - 13 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
A | antenkaa23 |
sojeros - Tak też może być. Believe i think w tym znaczeniu to to samo. I think so:D
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
|
"I believe we met a year ago in London".
Poza tym wydaje mi się że w pierwszym słowie masz błąd, ja wstawiła bym tam raczej słowo "think" czyli: myślę, wydaje mi się...A ty wstawiłeś słowo "thing" czyli rzecz... - 13 lat temu