ZALOGUJ SIĘ

końcówka ing - ion - ment

zmodyfikowany: 13 lat temuostatnia aktywność: 13 lat temu
Wyraz admit, możemy dodać do niego końcówkę "ion" i wyjdzie nam admission, wyraz poprawny. A czy mogę dodać do niego końcówkę "ing"?
Skąd mam wiedzieć czy do danego czasownika mogę dodać "ion", "ing" lub "ment" aby utworzyć nowe słowo o innym znaczeniu?
Czy te czasowniki są jakoś pogrupowane? Np: do tych czasowników można dodać "ing" do tych można dodać "ion" a do tych "ment"?

Pozdrawiam...
E
efogt
izolda666 - słowotwórstwo jest dobrze wytłumaczone w gramatyce Quirk'a. Polecam rzucić okiem.
Do każdego czasownika możemy dodać końcówkę ing i wtedy powstaje nam rzeczownik odsłowny/odczasownikowy np swimming-pływanie
proszę nie mylić z czasem Present Continuous bo niektóre czasowniki są stative tzn nie występują w czasie Continuous/ Progressive
- 13 lat temu
efogt - Dziękuję za odpowiedź i wskazówki:) Pozdrawiam serdecznie:) - 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Widzę, że nikt się nie kwapi z odpowiedzią, bo i pytanie niełatwe.
Podzielę się tym, co mówią na ten temat dwa z moich ulubionych słowników:

Longman Dictionary of Contemporary English online:

-ment [in nouns] - used to form a noun from a verb to show actions, the people who do them, or their results:
the government (=the people who govern a country)
the replacement of something (=the action of replacing something)
some interesting new developments

-ion [in nouns] - the act, state, or result of doing something:
the completion of the task (=act of finishing it)
his election (=he was elected)to the post
Young children demand a lot of attention.

-ation [in nouns] - the act, state, or result of doing something:
an examination of the contents (=examining them)
the combination of several factors

Collins Cobuild Essential English Dictionary:

-ment, -ments is used to form nouns that refer to actions or states. For example, 'bombardment' refers to the bombarding od a place, and "disenchantment' refers to the state of being disenchanted.
(...) EG ...the commencement of the flight..., ...disilusionment with politics..., Tree diseases are largely a result of mismanagement.

-ation, -ations, -tion and -ion are added to verbs to form nouns. These nouns usually refer to an action or to the result of an action. For example, 'alteration' can refer to the altering of something or to the result of altering something.
(...) EG He was annoyed by the cancellation of the visit..., The majority of adoptions are highly successful.

Dla mnie więc to trochę wolna amerykanka. Według mnie budowa czasownika nie ma tu nic do rzeczy. Raczej chodzi o funkcje rzeczowników, które powstają. Tu jednak w większości te przyrostki są synonimiczne. Poza niewieloma istotnymi różnicami (np. tylko -ment z tych dwóch może oznaczać wykonawcę czynności, np. government, management) funkcje tych przyrostków się na siebie nakładają i najwięcej moim zdaniem zależy znów po prostu od użycia. A to zdaje się być bardzo przypadkowe.
Trochę tak jak z przedrostkami. Dla mnie różnice między un- i in- są w zasadzie nie do wychwycenia. Nie wiem, dlaczego mówi się intolerant czy incredible, ale unhappy czy unforgettable.
Taki to mało wdzięczny temat to słowotwórstwo. :)

Wracając do Twojego pytania natomiast, jestem zdania, że jeśli mowa o procesie, zawsze można bezpiecznie użyć -ing zamiast -ment czy -ation/-ion, i to przy każdym czasowniku.

Może ktoś coś jeszcze doda, sama chętnie poczytam.
askawska
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
askawska - Kurczę wafelek, znów nie ma pogrubień. :/ - 13 lat temu
efogt - Dzięki serdeczne!!! A już myślałam że mnie strasznie nie "lubieją" że nie chcą odpowiadać:) A tu się okazuje że pytanie nie łatwe:) Ale mi rozjaśniłaś sprawę i to nie mało:)
Pozdrawiam serdecznie:)
- 13 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.