ZALOGUJ SIĘ

twelveth vs twelfth Czy formę twelfth stosuje się jeszcze w praktyce?

13 lat temu
czy stosuje się jeszcze formy twelfth? Ja spotykam się z tą formą po raz pierwszy na etutor ???
mceo

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

twelfth jest poprawną współczesną formą.

PS. Gdzie się spotkałaś z "twelveth"?
"twelveth" z tego co wiem jest to forma archaiczna i nie funkcjonuje we współczesnym angielskim.

Napisze notkę wyjaśnienia.
Informacja, która podana jest w wiki jest myląca.
W słownikach zazwyczaj podaje się archaiczna i współczesną na odwrót, czyli:

wiki:
twelveth
- (archaic) twelfth.

zazwyczaj będzie to wyglądało tak:
twelfth
- (archaic) twelveth

Wiki jest pisana w większości przez amatorów i może służyć jako pomoc w szczególnych wypadkach, nie jako główne źródło.
Proponuję przed cytowaniem najpierw się zastanowić, ewentualnie sprawdzić w innych źródłach.

PS. Oczywiście, że twelveth występuje ale w sytuacjach wyjątkowych (np. liturgia, która używa języka archaicznego - cel psychologiczny między innymi).
> Tylko , że jak w google wpiszę twelveth to wyskakuje mnóstwo pozycji z tym słówkiem

Z tym słowem jest podobnie jak z "króli/królów"
(*) Święto Trzech Króli. (wyjątek)
ale
(*) Na dwór przybyło trzech królów. (reguła)

Pozdrawiam
quantum137
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
quantum137 - Must be:) - 13 lat temu
quantum137 - Jest napisane, że to forma archaiczna.
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
mceo - archaic stoi przy (archaic) twelfth - 13 lat temu
quantum137 - Uzupełniłem odpowiedź.
Tak na marginesie to wiem co piszę...
- 13 lat temu
mceo - dzięki quantum137 i askawska od dzisiaj w takim razie przestanę robić z siebie buraka i zacznę stosować nowoczesną formę twelfth :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
askawska - Zdaje się, że oznaczenie tego słownika trochę wprowadziło Cię w błąd. Oto, co wyświetla się po wpisaniu "twelveth" w słowniku Longmana:
http://www.ldoceonline.com/spellcheck/?q=twelveth
A to w słowniku Oxford:
http://oxforddictionaries.com/spellcheck/?region=uk&q=twelveth
quantum137 - Nie ma za co:)
Do informacji w wiki trzeba podchodzić zawsze z dystansem.
Wystarczy wejść w historie edycji artykułów by się przekonać jakie poprawki są wprowadzane...
- 13 lat temu
mceo - to google wprowadziło mnie w błąd ... wpisz twelveth i sam zobacz jak często ta forma występuje i jest stosowana. - 13 lat temu
askawska - Bardzo proszę. - 13 lat temu

Hmmm. Ja po raz pierwszy w Twoim pytaniu spotkałam się z formą "twelveth". I mogę zapewnić, że w podręcznikach szkolnych (a te w przypadku angielskiego zmieniane są co kilka lat) widuje się "twelfth". :)
askawska
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu

Ja chyba do dzisiaj żyłam w innej quantoprzestrzeni ;) Dzięki za uświadomienie. Tylko , że jak w google wpiszę twelveth to wyskakuje mnóstwo pozycji z tym słówkiem więc w końcu jak to jest: stosuje się, czy nie? Proszę o sprowadzenie mnie na Ziemię ;)
mceo
quantum137 - quantoprzestrzeń podoba mi się to słowo, jestem za wprowadzeniem do słowników hehe:D - 13 lat temu
askawska - To się niestety nie może udać. :)
Puryści językowi w specjalnej komisji PAN odrzucą tę polsko-obcą hybrydę. Może "kwantoprzestrzeń" miałaby jakieś szanse, ale to już nie to samo :)
quantum137 - Masz rację, jak już to druga wersja:/ - 13 lat temu