Kiedy używamy następujących przymiotników odnośnie jedzenia: tart, astringent,sharp i savoury?
5 lat temuostatnia aktywność: 5 lat temu
Będę wdzięczna za podanie różnic między tymi słowami oraz przykłady użycia tych słów w kontekście jedzenia.
Będę wdzięczna za podanie różnic między tymi słowami oraz przykłady użycia tych słów w kontekście jedzenia.
‘a tart apple’.
2. astringent - (of taste or smell) slightly acidic or bitter - cierpki
‘fresh blackcurrants have a rather astringent flavour’
3. sharp - (of a food, taste, or smell) acidic and intense - ostry, intensywny
‘fresh goats' milk cheese has a slightly sharper flavour than fromage frais’
4. savoury - (of food) belonging to the category that is salty or spicy rather than sweet. - słonawy
"‘A savory bread pudding with tomato marmalade"
Wydaje mi się, że najczęściej używa się do smaku przymiotników- savoury - słonawy, tart - kwaśny.
sharp chyba najczęściej idzie w kolokacji ze smell, sharp smell - ostry zapach. - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.