ZALOGUJ SIĘ

cDlaczego zdanie 2. jest fałszywe?

14 lat temu
Dlaczego zdanie "The singer sings that he would fly above the trees, over the seas and over the cities." jest fałszywe? Przecież w piosence jest, że chciałby latać ponad drzewami itd.. Znalazłam w słowniku etutor, że he would ozn. on mógłby - czyli według mnie prawdziwe bo mógłby latać gdyby potrafił..
Wroclovanka

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

w piosence jest:
>I wish that I could fly
czyli, że on chciałby umieć latać
a zdanie:
>The singer sings that he would fly
znaczy, że on by poleciał, a przecież z piosenki wynika, że nie umie

inaczej mówiąc, on śpiewa, że chciałby umieć latać, a nie że by poleciał, choć w zasadzie można by się domyślić, że jakby umiał to by poleciał, ale nie podano takiej informacji
Bilberry
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
Wroclovanka - Dzięki za odpowiedź aczkolwiek nie czuję aż takiej różnicy w tych zdaniach.. Co innego gdyby zdanie brzmiało, że on poleciał - to OK - fałszywe..ale, że by poleciał jest prawdziwym zdaniem.. Chyba że po angielsku brzmi to zupełnie inaczej..(?) Po Polsku: "Chciałabym umieć latać" (ale nie umiem) a "Poleciałabym" (ale nie umiem) jest jak dla mnie zdaniem takim samym.. To coś w rodzaju - mam na imię X =nazywam się X=jestem X. - 14 lat temu

Może daltego, że nie ma w tekście piosenki wyrażenia over the cities.
Czasem trzeba bardzo dosłownie odbierać niektóre teksty.
Fakt, że prawdopodobnie te cities miał także na myśli, jednak nie ma takiego wyrażenia w tym, co Kravitz śpiewa.
E
Elwirka777
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
Wroclovanka - Tego nie wzięłam pod uwagę :) dzięki - chyba właśnie o to chodzi.. - 14 lat temu
Elwirka777 - Bardzo proszę :) - 14 lat temu