E | Emilyuk |
![]() | parseq |
ang-nsw - Emilyuk,
Na pewno tak. Zależy to tylko od Ciebie. Ja (75 lat) zaczynałem na ET od zera, aktualnie kończę A2 i radzę sobie podczas wyjazdów za granicę. Powodzenia w wytrwałości i systematyczności. - 5 lat temu |
+5 |
piotr.grela - Respect - Szacun! Ja mam 45 i narzekam na swoją pamięć. Nie mogę już się skupić na naucę tak jak kiedyś bywało parę godzin podrząd ale za to uczę się parę razy dziennie po 5-10 minut.
-
5 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | InnaWikka |
parseq - No wreszcie dowiedziałem się ile lat ma InnaWikka. ;-)) ;-)) :-))
Warto być na eTutor! - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
-1 |
KenT185 - > Uczenie się języka nie zależy od wieku tylko od chęci i motywacji do tego.
To nieprawda, człowiek do około 24 roku życia lepiej przyswaja nowe informacje (i je długofalowo zapamiętuje). Im człowiek jest starszy tym trudniej mu nauczyć się nowych rzeczy. Tyczy się to wszystkiego, czyli języków obcych również. Tak że to pytanie jest dosyć zabawne, 16 lat to młody wiek i właśnie teraz najlepiej się uczyć i wyciskać jak najwięcej. O tym się nie mówi, a szkoda. - 5 lat temu |
0 |
InnaWikka - Jak ktoś ma 16 lat i mu się nie chce uczyć, to nic się nie nauczy. Tak samo w każdym wieku. Dopiero, jeśli ktoś naprawdę będzie chciał się nauczyć, to weźmie się do roboty. To, ile czasu musi na to poświęcić zależy też od dobrej pamięci i przyswajalności. Każdy uczy się we własnym tempie.
-
5 lat temu
zmieniany: 5 lat temu
|
|
P | pd29178 |
parseq - Codzienna nauka daje jednak 4x więcej niż ta co drugi dzień. Nie jest to wiedza tajemna, choć mniej popularna. Można wziąć ją pod uwagę.
-
5 lat temu
|
+2 |
![]() | abmmichal |
parseq - Chodziłem do klasy z poszerzonym niemieckim (6 lekcji tygodniowo) przez 4 lata.
Klasa równoległa miała 3 lekcje na tydzień też przez 4 lata, z tą samą nauczycielką, rodowitą Niemką !! W klasie maturalnej osoba pisząca pracę (magisterską albo inną naukową - nie pamiętam) była u nas w szkole parę dni i testowała po kolei wszystkich w tych dwóch klasach. Wynik: kurs rozszerzony przy podwójnej ilości lekcji dał 3.5 do 4x więcej umiejętności. Komentarz badacza: "Tego się spodziewałem, to normalne, ale potrzebowałem realnych wyników do mojej pracy." - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
0 |
parseq - PS. Z mojej 24. osobowej klasy aż 7 wyjechało na różne kierunki studiów w Niemczech (wówczas NRD).
Z tych 7 osób tylko 3 miały piątkę z niemieckiego na świadectwie, ale nikt z nas nie miał kłopotów z językiem na starcie studiów. - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
+1 |
parseq - [...]@abmmichal**: a ja nosiłem biało-czerwoną opaskę we wrześniu 1984 w mojej pierwszej klasie ogólniaka. (Sam sobie uszyłem.)
-
5 lat temu
|
|
parseq - Easy! abmmichal zasygnalizował tylko, że żył już w czasach papieża Polaka. Może nie policzył dokładnie, że urodziłaś się przed jego śmiercią w 2005. Jednak byłaś wówczas jeszcze zbyt młoda, by go na żywo (w TV) zapamiętać. Jest więc JP2 dla Ciebie postacią historyczną. :-)
-
5 lat temu
zmieniany: 5 lat temu
|
+2 |
![]() | abmmichal |