ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego używamy "the" w "The children are playing on the floor" a tu już nie "Children like rollerblading" ?

5 lat temuostatnia aktywność: 5 lat temu
Dlaczego używamy "the" w "The children are playing on the floor" a tu już nie "Children like rollerblading" ?
D
drakers

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Zaakceptowana przez pracownika eTutor
Wszystko zależy od tego, co chce przekazać osoba, która formułuje takie zdanie.
Użycie definite article (przedimka określonego) "the" wskazuje na to, że mamy na myśli określony desygnat, w przypadku "children" to będzie jakaś grupa dzieci, nie wszystkie dzieci w ogóle. Może być tak, że ktoś opowiada o tym, co robią jego/jej dzieci w danej chwili.

Brak przedimka w drugim zdaniu oznacza, że mowa o wszystkim, co mieści się w nazwie "children", tzn. o dzieciach w ogóle. To jest takie ogólne stwierdzenie, że dzieci lubią jeździć na rolkach. Dodając "the" do tego rzeczownika, zmieniłbym jego znaczenie na jakąś wybraną grupę zaliczającą się do kategorii "children".
N
NY-NY

Ny ny, użyłeś słówka desygnat, które się w Twojej wypowiedzi definiuje w napisanym zdaniu. Gdy widzę takie wyrazy to od razu dostaję wysypki. Oczywiście napisałeś poprawnie i czytelnie ( GRATULUJĘ)!

Przy analizowaniu articles ( a, an, the) dobrze jest zastanowić się co się zmieni w znaczeniu zdania, gdy te "trzy przyjemniaczki" zostaną napisane, który z nich - lub opuszczone zero article ( analiza njnj).

Oraz czasem dobrze wiedzieć dlaczego nic zmieniać nie można ( idiom, powiedzenie utarte itp. itd). Następnie trzeba przeprowadzić analizę NJ NJ.
abmmichal
5 lat temuzmieniany: 5 lat temu
NY-NY - Wiem, że nie każdy/każda musi znać termin "desygnat", ale użyłem go, dlatego że jest stosowany w logice i oznacza to, co określa dana nazwa. Chciałem prościej, ale trudno mi było znaleźć inne słowo, bo "rzecz" albo "to, co zawiera się w nazwie" mogłoby być trochę niedokładne. I rzeczywiście warto zastanowić się nad tym, jak zmienia się znaczenie wraz z articles. To pomaga zrozumieć różnicę między nimi. - 5 lat temu
parseq - Lubię ten typ "wysypki", a szczególnie jak wiem, że inni się na nią skarżą. Nie ma co się ekskulpować, myślenie nie boli. :-) - 5 lat temu
ang-nsw - Hasła ekskulpować nie ma w Diki. - 5 lat temu
parseq - Można tam użyć linku "Zgłoś brakujące hasło".
Jak mi brakowało np. "somatogravic illusion", to uzupełnili.
- 5 lat temu