ZALOGUJ SIĘ

Jak wspieracie naukę mówienia?

8 miesięcy temuostatnia aktywność: 7 miesięcy temu
Do tej pory natknęłam się tylko na zadania z czytania i słuchania.
Co z mówieniem?
A
agwor1
joysz - Tutaj też są zadania z mówienia. Zresztą jak chyba w większości aplikacji do nauki języków. Poza tym - ja też mówię do siebie. Powtarzam te słówka, które są do nauki. I czasem rozmawiam z siostrą, która mieszka za granicą i często posługuje się angielskim. - 8 miesięcy temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Osobiście wykorzystuję chatGPT do krótkich konwersacji i jak coś robię to też sobie od czasu do czasu mówię sam do siebie np. jak gotuję to opowiadam o tym tak jakbym komuś to mówił.
K
kkwolski04

zdarzają się zadania z wymową, ale polecam faktycznie mówić do siebie (jak się nie ma z kim rozmawiać oczywiście) i ew sprawdzać jak się wymawia dane słowa + można wykupić "Kurs wymowy Say It! - 60 dni dostępu" za 700 monet
N
NatalaAnjo
8 miesięcy temuzmieniany: 8 miesięcy temu
Dorota_Wtulich - gdzie jest ten kurs wymowy Say it? nie mogę go znależć - 8 miesięcy temu
darkobo - Kliknij w monety, albo wejdź przez link https://www.etutor.pl/coins-market - 8 miesięcy temu
Dorota_Wtulich - Dzięki za podpowiedź :) - 7 miesięcy temu

Zgadzam się, mówienie do siebie to całkiem dobre ćwiczenie. Opowiadanie o swoim dniu, przeczytanie jakiegoś artykułu i wyobrażenie sobie, że chcemy komuś o tym opowiedzieć itp. Uważam też, że pisanie sprzyja poprawie w mówieniu. Fajne ćwiczenie to pisanie w trakcie mówienia, nie myślenie o gramatyce ani poprawności, po prostu pisanie tego dokładnie tak jak mówimy a dopiero później spojrzenie i sprawdzenie jakie błędy popełniliśmy. Można też to wrzucić do chataGPT i uzyskać pełne podsumowanie. Również wspomniane chatowanie ze sztuczną inteligencją jest spoko jako ćwiczenie. Jeśli płatne opcje wchodzą w grę to polecam takie platformy jak italki czy preply gdzie niskim kosztem można pogadać z native speakerami (taniej z osobami z RPA, Kenii czy Filipin, lub drożej z Anglikami, Amerykanami czy Australijczykami).
C-Bart

Dobre jest mówienie do siebie patrząc w lustro lub nagrywając krótki film. Osobiście ja prawie zawsze czytam na głos po 2-3 razy każde zdanie. Po czym ze 2 razy odtwarzam je z pamięci, też na głos. No i oczywiście gadanie z Chatem GPT.
D
dmovt