ZALOGUJ SIĘ

szkoda ze znowu tak szybko lektorzy czytaja

15 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
Szkoda ze znowu tak szybko lektorzy wypowiadaja te slowa ,ktore sie zlewaja w jedno .Co do placenia nie jest tak drogo a za darmo to nie ma motywacji.
?
Gość

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 6

Na A1 i A2 zapewniam Cię, że teksty są czytane bardzo wolno. Z tym też nie należy przesadzać, bo co z tego, że będziesz rozumiał teksty na etutor, jeśli później nastąpi zderzenie z rzeczywistością.
R
radmar2
lamia_wroc - ciężko się nie zgodzić.
@Radeks1968: nic nie stoi na przeszkodzie, byś kilka razy odtwarzał ten sam text czy słówka.

potraktuj to jako wyzwanie - cel: dojść do takiej płynności by mówić w tym samym tempie co lektor. Uda się! :)
- 15 lat temu

Też jestem początkująca ale dla mnie teksty są w miare zrozumiałe jak nie od razu to po dwóch trzech słuchaniach.
matita27

What are you doing here? are nie wymawia i mowi szybko ale nastepny lektor juz wymawia wolniej i teraz nie wiem czy te are juz sie pomija czy lektor polyka
?
Gość

I'll make us some coffee. (Zrobię nam kawy.)
This car was made in the Czech Republic. (Ten samochód został wyprodukowany w Republice Czeskiej.)
It makes no difference. (To nie robi różnicy.)
Facet co wymawia te drugie zdanie jest strasznie szybki nie slysze wlasnych mysli u niego nic sie nie naucze
?
Gość
dania57 - nie poddawaj się!!!!
patrz na tekst i powtarzaj za lektorem
do skutku.
Za którymś razem na pewno się uda.
Nie tylko Ty masz takie kłopoty.
- 15 lat temu zmieniany: 15 lat temu
dania57 - jest jeszcze metoda taka.Najpierw powtórz na głos kilka razy tylko poszczególne wyrazy.A potem spróbuj zlepić to w całość - 15 lat temu
esterka - Możesz powtarzać, zaczynając od ostatniego wyrazu, np. coffee, następnie dodajesz poprzedni i powtarzasz some coffee, potem us some coffee, itd. aż do całego zdania I'll make us some coffee. - 15 lat temu
efogt - Esterka , coś jest w tej metodzie... dlaczego od ostatniego? Stosujesz tą metodę? - 15 lat temu
esterka - Od początku też można, ale lepiej mi wychodzi od ostatniego wyrazu. - 15 lat temu
efogt - Spróbowałam:) Od tyłu jest super:) Od przodu jakoś ciężej przyswoić słowa. Nie wiem co w tym jest ale działa:)Dzięki, będę to praktykować:) - 15 lat temu

"Are you Spanish?" "No, I'm not." ("Czy jesteś Hiszpanem?" "Nie, nie jestem.")
No, I don't think so. (Nie, nie sądzę.)
"Do you want to go with us?" "No, I'll stay at home." ("Czy chcesz iść z nami?" "Nie, zostanę w domu.

co to ma byc w tym pierwszym chyba jakas wada techniczna
?
Gość
efogt - No , jest jeden taki lektor od którego ja także nie mogę niczego się nauczyć. Jak by w tym kraju gdzie mieszkam mówili tak jak ten lektor to nikogo nie rozumiała bym ni w ząb:) Choć muszę powiedzieć że zdarzają się takie talenty i tu:) - 15 lat temu
TLK - takie "talenty" to ja i mówiące w ojczystym polskim spotykam codziennie !!!
- 15 lat temu
efogt - He,he dobre dobre:) Nie było mnie w kraju...już czwarty rok idzie:) Zapomniałam że i u nas też są takie talenty:) - 15 lat temu
zolty - Pierwsze nagranie jest ucięte. Nagramy je ponownie najszybciej jak to będzie możliwe. - 15 lat temu
Gość - no wlasnie ludzie sie ucza ale nie zwracaja uwagi na bledy techniczne i w koncu nie wiadomo czy pewne slowa sie pomija w wymowie czy to blad techniczny.To co pisalem wolniejsza wymowa dla poczatkujacych byla by bardziej zrozumiala.Pozdrawiam - 15 lat temu

Zgadzam sie, ze musimy uczyc sie jezyka wymawianego w normalnym tempie. Mieszkam w Londynie i uwierzcie mi: tu nikt nie mowi wolniej niz lektorzy na tym kursie. To tylko kwestia przyzwyczajenia, po jakims czasie tempo nie wydaje sie szybkie:)
?
Gość
Gość - no zgadzam sie z tym ze nikt nie mowi wolno bo trzeba byc spowolnionym aby tak wolno sie wyslawiac albo po zielsku na haju.Lecz jezeli sie zaczyna i ponaje slowa to moglo by byc inaczej .To co dla jednych jest oczywiste dla innych jest pewnym stopniem trudnosci.Pozdrawiam - 15 lat temu