![]() | quantum137 |
quantum137 - Może być, napisałem to co mi przyszło do głowy, pewnie jeszcze kilka znaczeń by się znalazło:)
PS. Oczywiście Twoje być w nastroju odnosi się do całości (razem z mood). - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
|
phasola - Oczywiście, że jest więcej znaczeń. Dodałem mood w komentarzu, bo uznałem, że to dobra wskazówka dla bartka, że in może oznaczać zarówno wnętrze np. budynku, jak i wnętrze człowieka jako jego stan emocjonalny. np. in my mind
-
11 lat temu
|
+1 |
quantum137 - Wiesz, fajnie że dajesz przykłady, sam często to robię, ale jeśli ktoś jest zupełnie początkujący, a tak mniemam po pytaniu, to in my mind jest dosyć odległe od be in.
Warto to wyraźnie zaznaczyć, bo takich kolokacji z czasownikiem "być" są dosłownie setki. pozdrówka - 11 lat temu |
|
zaz2013 - Dobrze prawisz, quantum. A ty, phasola, trochę mącisz ludziom w głowach. Biorąc pod uwagę zadane pytanie:
>samo be in znaczy być w domu ?> quantum odpowiedział poprawnie ('I'm in' nie oznacza, że ktoś jest w domu, ale ma parę idiomatycznych znaczeń), natomiast Twoja odpowiedź: " Może tez być w nastroju / be in the the mood" może zasugerować pytającemu, że samo 'be in' oznacza również być w nastroju. - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
+1 |
quantum137 - Spoko zaz2013, piszę jak jestem raczej pewny, że mam rację.
Nie widzę większego sensu by się wypowiadać dla sportu, że tak to określę, w pytaniach językowych. Kolega phasola muszę przyznać udziela dosyć dziwnych odpowiedzi i niestety luźno związanych z faktami. W tym wątku to już się zakręciłem https://www.etutor.pl/pytania-jezykowe/pytanie/427417-Czy_zdanie_Mam_nadzieje_ze_zdecydujecie_sie_na_to_moge_zapisac_jako_I_.html?unread ale może to tylko wrażenie chaosu, w którym też pewne prawa funkcjonują:) Pozdro wszystkim! - 11 lat temu |
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Czy jest zasada, która porządkuje użycie czasownika posiłkowego "have" z innymi czasownikami?
Zdanie 2 - dlaczego ta odpowiedż, przecież Leon jest dobry w bieganiu ?
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.