ZALOGUJ SIĘ

Czy "be in" znaczy "być w domu"?

11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
nie wiem czy dobrze rozumiem
samo be in znaczy być w domu ?
B
batek90

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

1. Nie musi być akurat w domu, chyba że wynika to z kontekstu.
2. Może też oznaczać przystąpienie do gry, po polsku mówimy "wchodzę".
3. Oznaczać też może przystąpienie/ akceptację, np. wycieczki/ jakiegoś przedsięwziecia itp.

pzd!
quantum137
11 lat temuzmieniany: 11 lat temu
phasola - Może tez być w nastroju / be in the the mood - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu
quantum137 - Może być, napisałem to co mi przyszło do głowy, pewnie jeszcze kilka znaczeń by się znalazło:)
PS. Oczywiście Twoje być w nastroju odnosi się do całości (razem z mood).
- 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu
phasola - Oczywiście, że jest więcej znaczeń. Dodałem mood w komentarzu, bo uznałem, że to dobra wskazówka dla bartka, że in może oznaczać zarówno wnętrze np. budynku, jak i wnętrze człowieka jako jego stan emocjonalny. np. in my mind - 11 lat temu
quantum137 - Wiesz, fajnie że dajesz przykłady, sam często to robię, ale jeśli ktoś jest zupełnie początkujący, a tak mniemam po pytaniu, to in my mind jest dosyć odległe od be in.
Warto to wyraźnie zaznaczyć, bo takich kolokacji z czasownikiem "być" są dosłownie setki.
pozdrówka
- 11 lat temu
zaz2013 - Dobrze prawisz, quantum. A ty, phasola, trochę mącisz ludziom w głowach. Biorąc pod uwagę zadane pytanie:
>samo be in znaczy być w domu ?>
quantum odpowiedział poprawnie ('I'm in' nie oznacza, że ktoś jest w domu, ale ma parę idiomatycznych znaczeń), natomiast Twoja odpowiedź: " Może tez być w nastroju / be in the the mood" może zasugerować pytającemu, że samo 'be in' oznacza również być w nastroju.
- 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu
quantum137 - Spoko zaz2013, piszę jak jestem raczej pewny, że mam rację.
Nie widzę większego sensu by się wypowiadać dla sportu, że tak to określę, w pytaniach językowych.
Kolega phasola muszę przyznać udziela dosyć dziwnych odpowiedzi i niestety luźno związanych z faktami.
W tym wątku to już się zakręciłem
https://www.etutor.pl/pytania-jezykowe/pytanie/427417-Czy_zdanie_Mam_nadzieje_ze_zdecydujecie_sie_na_to_moge_zapisac_jako_I_.html?unread

ale może to tylko wrażenie chaosu, w którym też pewne prawa funkcjonują:)
Pozdro wszystkim!
- 11 lat temu
batek90 - dzieki za pomoc :) zrozumiałem :) - 11 lat temu
batek90 - dzieki za pomoc :) zrozumiałem :) - 11 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.