ZALOGUJ SIĘ

Błąd w sytemie powtórek: syrop na kaszel

6 dni temuostatnia aktywność: wczoraj
W systemie powtórkowym mam syrop na kaszel przetłumaczony na cough mixture. Według AI i Ngram najlepszym tłumaczeniem jest cough syrup.
Co ciekawe nawet w przykładowych zdaniach poniżej występuje 2-krotnie prawidłowe tłumaczenie, a to sugerowane tylko raz.
N
netis7

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Zaakceptowana przez pracownika eTutor
Według Wielki słownik polsko-angielski PWN-Oxford PWN Warszawa 2005
"syrop przeciw kaszlowi" to cough syrup

Według Wielki słownik angielsko-polski PWN-Oxford PWN Warszawa 2004
"cough mixture" to syrop przeciw kaszlowi" następne hasło brzmi: cough syrup = cough mixture

Według Cambrige Advanced Learner's Dictionery Third Edition Cambridge University Press 2008
"cough medicine" - (also cough mixture) medicine in the form of a liquid that helps a cough get better
K
korkirw
netis7 - OK, chodzi o to, jakie określenie jest częściej używane. Wszystkie pojęcia są prawidłowe, jednak to uznane za główne, według statystyk Ngram i AI jest rzadko używane a najczęstsze jest "cough syrup" - 3 dni temu
korkirw - 1. Jesteś pewien co do wiarygodności wyników AI? Nie chcę deprecjonować AI, jest bardzo użyteczna i sam z niej korzystam. Natomiast nie traktuję wyników otrzymanych od AI jako prawdy objawionej. Podobnie nie podpieram się nigdy Wikipedią podczas poważnych dyskusji, chociaż również z niej korzystam. W badaniach naukowych do pomocy AI podchodzi się z dużą ostrożnością .
2. Skoro sam przyznajesz, że obydwa tłumaczenie są poprawne to tytuł Twojego posta jest co najmniej przesadzony, bo w takim razie w systemie powtórek NIE MA BŁĘDU. Po prostu użytkownicy są nauczani mniej popularnego (według Ciebie) wariantu. To jest jednak dobre tłumaczenie i w rozmowie na pewno by zostali zrozumiani.
- przedwczoraj
netis7 - 1. Jeżeli jesteśmy uczeni rzadko używanych słów, zamiast tych najpopularniejszych to według mnie jest błąd.
2. Popularność nie opieram na własnej opinii (jak napisałeś), ale na kilku AI i statystycznym narzędziu, jakim jest googlowski Ngram: https://books.google.com/ngrams/
- wczoraj

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.