ZALOGUJ SIĘ

Czy zadając pytanie po hiszpańsku w formie pisemnej muszę zawsze postawić znak zapytania na początku?

2 lata temuostatnia aktywność: 2 lata temu
czy jeśli tego nie zrobię, jest to uznawane za błąd językowy np. na egzaminie?
H
haniamoc

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Zaakceptowana przez pracownika eTutor
Brak odwróconego znaku zapytania (¿) na początku pytania jest błędem interpunkcyjnym, więc na egzaminie może to być brane pod uwagę przy ocenie.
j_pawlowski
haniamoc - dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie o to jak się zapisuje ten znak zapytania pisząc ręcznie> odwrócony znak pytajnika poniżej zdania? - 2 lata temu

Nie wiem, jak rodowici użytkownicy języka hiszpańskiego dokładnie zapisują odwrócony znak zapytania, pisząc ręcznie. Ja się sugeruję formą tego znaku w druku i stawiam kropkę na wysokości środka linii tekstu, a "ogonek" poniżej niej.
Również wykrzyknik w języku hiszpańskim występuje w parach - na początku zdania wykrzyknikowego odwrócony wykrzyknik (¡)
j_pawlowski
I-Ka - Ci, których odręczne pismo widziałam, stawiają te znaki nieco wyżej, powiedzmy tak, jak dużą literę. Ale nie wiem, czy to poprawna forma, czy po prostu indywidualne przyzwyczajenie - w końcu każdy pisze trochę inaczej. - 2 lata temu
haniamoc - dziękuję za odpowiedź - 2 lata temu