ZALOGUJ SIĘ

Jak tłumaczyć "tell" - mówić czy opowiadać ?

5 lat temuostatnia aktywność: 5 lat temu
Cześć
W diki przy haśle "the" jest zdanie:
This is the girl I've been telling you about.
(To jest ta dziewczyna, o której ci opowiadałem.)

Dlaczego nie tłumaczy się tego zdania:
"To jest ta dziewczyna, o której ci mówiłem" (?)
Jeżeli użyto by słowa "talking" to byłoby OK.

Dla mnie takie tłumaczenie wprowadza w błąd. Może za bardzo jestem nastawiony na szczegóły ale dla mnie nadmierna częstość takiej dowolności wprowadza zamieszanie; szczególnie dla osób uczacych się.

Im więcej poznaję ten język to mam wrażenie, że tylu znaczeń tego samego słowa nie ma nigdzie indziej....

Pozdrawiam Leszek
L
Lechu121
iczechowska - Ad.
(...)
Im więcej poznaję ten język to mam wrażenie, że tylu znaczeń tego samego słowa nie ma nigdzie indziej....
(...)
Zgadzam się z Tobą w 100%. Mam takie same wrażenie.
- 5 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Cześć,

poprawiłam polskie tłumaczenie, tutaj link do hasła ze wskazanym zdaniem przykładowym: https://www.diki.pl/slownik-angielskiego?q=the

Zachęcam do zgłaszania błędów w kursie lub słowniku za pomocą formularza kontaktowego [...]@etutor.pl
klaudia.dol
Pracownik eTutor
Lechu121 - Dziękuję za odpowiedź. - 5 lat temu
Lechu121 - Mam jeszcze pytanie odnośnie zgłaszania za pomocą formularza kontaktowego [...]@etutor.pl - gdzie na stronie jest dostęp/skrót do tego formularza, tzn. jak się tam wchodzi ?

Znalazłem tylko informację o kontakcie na taką skrzynkę na dole strony przez skróty:
Pokaż więcej - Pomoc i wsparcie - Pomoc - Kontakt z działem obsługi klienta - e-mail: [...]@etutor.pl
ale nigdzie nie mogę znaleźć takiego formularza...
- 5 lat temu
klaudia.dol - Wspomniany formularz kontaktowy można znaleźć wchodząc w zakładkę "Zgłoś sugestię". Znajdzie ją Pan na dole strony obok zakładek Kurs angielskiego | Business English | Kurs niemieckiego| Cennik| Pomoc. Przekierowuje ona na stronę, na której można wskazać miejsce w kursie lub dane hasło w słowniku Diki, które Pana zdaniem zawiera błąd itp. oraz dodać komentarz odnośnie zgłoszenia. - 5 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.