ZALOGUJ SIĘ

Jakiego rodzaju przymiotniki stawiamy na pierwszym miejscu?

14 lat temu
Co bierzemy pod uwagę podczas konstrukcji zdania składającego się z kilku przymiotników? które stawiamy jako pierwsze??
dorotapaczek1

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Przymiotników nie stawiamy na pierwszym miejscu. przymiotnik jest albo przed rzeczownikiem albo po czasowniku 'to be'
ahryciuk
efogt - A może by koleżanka pytanie przeczytała jeszcze raz:) Jestem pewna że wtedy i odpowiedź była by inna:) Pozdrawiam serdecznie.
- 14 lat temu

Gdy chcemy określić jakiś przedmiot więcej niż jednym przymiotnikiem, muszą one być w odpowiedniej kolejności :

opinion - size - age - style - colour - origin - material - purpose

opinia - rozmiar - wiek - styl - kolor - pochodzenie - materiał z którego jest zrobiona rzecz - cel użycia

Pozdrawiam.
E
efogt
paulina2701 - Nie miałam pojęcia, że istnieje jakakolwiek zasada odnośnie kolejności- dzięki za oświecenie.
Pozdrawiam :)
- 14 lat temu
efogt - Pozdrawiam również:) - 14 lat temu
monique_1 - a czy móglby ktos przytoczyc przyklad, bo staram sie ulozyc taki przyklad zeby zapamietac ta zasade. Probowalam ale nie udalo mi sie nic ulozyc ze wszystkim opinion - size - age - style - colour - origin - material - purpose zdania. Probowalam opisac kobiete ale np cel uzycia to nie bardzo itp HE HE.
Dzieki z góry :)
- 14 lat temu
efogt - He, he:) Nie chodzi o to że przy opisywaniu MUSISZ uzyt tego wszystkiego, chodzi o to żeby zachować kolejność podczas opisywania. Np.jeśli nie ma opinii to opuszczasz i co masz dalej? Rozmiar jeśli jest podajesz, jeśli nie ma znowu opuszczasz i następne...Itd:) Coś lub ktoś może nie mieć np koloru, może nie mieć pochodzenia. Może mieć np. tylko dwie przywary: rozmiar i materiał. Wtedy musisz zachować kolejność tych dwóch czyli pochodzenie przed materiałem:) - 14 lat temu

To bardzo przydatna informacja Efogt, dzięki
Jokasta
efogt - You're welcome:)...jak to się potocznie mówi:)Ładna ramka:)Pozdrawiam. - 14 lat temu
Jokasta - Dzięki, starałam się ;) - 14 lat temu