![]() | dorotapaczek1 |
Przymiotnik jest to część mowy, która opisuje rzeczownik, np. duży, mały, gruby, chudy.
W języku angielskim przymiotnik pojawia się przed rzeczownikiem, który opisuje, np.
Kiedy w zdaniu mamy czasownik to be, przymiotnik występuje po nim, np.:
Przed rzeczownikiem mogą wystąpić dwa przymiotniki lub więcej, np.:
Kiedy rzeczownik poprzedzony jest opisującym go przymiotnikiem, przedimek stawiamy przed tym przymiotnikiem, np.:
![]() | ahryciuk |
efogt - A może by koleżanka pytanie przeczytała jeszcze raz:) Jestem pewna że wtedy i odpowiedź była by inna:) Pozdrawiam serdecznie.
- 14 lat temu |
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
E | efogt |
paulina2701 - Nie miałam pojęcia, że istnieje jakakolwiek zasada odnośnie kolejności- dzięki za oświecenie.
Pozdrawiam :) - 14 lat temu |
|
monique_1 - a czy móglby ktos przytoczyc przyklad, bo staram sie ulozyc taki przyklad zeby zapamietac ta zasade. Probowalam ale nie udalo mi sie nic ulozyc ze wszystkim opinion - size - age - style - colour - origin - material - purpose zdania. Probowalam opisac kobiete ale np cel uzycia to nie bardzo itp HE HE.
Dzieki z góry :) - 14 lat temu |
|
efogt - He, he:) Nie chodzi o to że przy opisywaniu MUSISZ uzyt tego wszystkiego, chodzi o to żeby zachować kolejność podczas opisywania. Np.jeśli nie ma opinii to opuszczasz i co masz dalej? Rozmiar jeśli jest podajesz, jeśli nie ma znowu opuszczasz i następne...Itd:) Coś lub ktoś może nie mieć np koloru, może nie mieć pochodzenia. Może mieć np. tylko dwie przywary: rozmiar i materiał. Wtedy musisz zachować kolejność tych dwóch czyli pochodzenie przed materiałem:)
-
14 lat temu
|
|
![]() | Jokasta |