zmodyfikowany: 9 lat temuostatnia aktywność: 9 lat temu
Mój problem polega na tym, że jeśli chodzi o pisownię, gramatykę, znajomośćs słówek, radzę sobie z tym całkiem nieźle, ale gdy tylko mam z kimś porozmawiać albo cokolwiek powiedzieć w języku angielskim mam pustkę w głowie. Czy jest jakiś dobry sposób żeby to rozwiązać?
Mój problem polega na tym, że jeśli chodzi o pisownię, gramatykę, znajomośćs słówek, radzę sobie z tym całkiem nieźle, ale gdy tylko mam z kimś porozmawiać albo cokolwiek powiedzieć w języku angielskim mam pustkę w głowie. Czy jest jakiś dobry sposób żeby to rozwiązać?
Ten problem dotyczy większości osób uczących się jakiegokolwiek języka. Strach przed ośmieszeniem się, że się nie powie czegoś stuprocentowo dobrze to powszechne zjawisko, podobnie jak myślenie w języku polskim i próbę przełożenia tego na obcy język. Chyba nie ma innego sposobu na przełamanie bariery swobodnego wypowiadania się w angielskim jak codzienne obcowanie z nim, najlepiej w obcym kraju. Nie wyjeżdżając z Polski dobrze jest rozmawiać codziennie z nativem, można znaleźć wiele kanałów do pogawędek na teamspeaku, skypie...
Zgadzam się z realego, że najważniejsze jest przełamywanie się i rozmawianie. To najlepszy sposób. Wiem to, bo sama czasami wciąż mam problem, że w sytuacji rozmowy nagle brakuje mi słów, które przecież doskonale znam, albo mylę czasy. Choć na spokojnie, gdy jestem sama doskonale wiem co i jak powiedzieć :-)
Do tego, co napisał/-a realego mogę jeszcze dodać, że bardzo pomaga słuchanie i oglądanie w oryginalne po angielsku (programów popularno-naukowych, wiadomości, filmów - co kto lubi), czytanie książek po angielsku a także rozmawianie i "myślenie" po angielsku. To ostatnie może brzmi dziwnie ale z własnego doświadczenia wiem, że bardzo pomaga. Można sobie samemu "układać" dialogi, robiąc coś starać się myśleć o tym po angielsku. Ja często staram się w taki sposób powtarzać sobie w ciągu dnia nowe zwroty. Potem łatwiej w rozmowie jest ich używać, przychodzi to bardziej naturalnie, bo przecież "już je znam" :-D
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.