ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego lektorzy tak szybko czytają?

14 lat temuostatnia aktywność: 10 lat temu
To tak wygląda jakby oni posiedli "wiedzę tajemną"
i niechętnie dzielą się z "tą resztą".
Czy nie da się nic zrobić ?
Ja rozumiem ,że Anglicy tak mówią ("niechlujnie"-w znaczeniu- nie-
wyraźnie)ale dla dobra uczących się lektorzy mogliby czytać wol-
niej i w y r a ź n i e j !!!!
M
mmogrodnikowie
TLK - mówią BARDZO wyraźnie - tylko brak Ci osłuchania - początkowo dla mnie też był to bełkot, jakby mówili z płatkami owsianymi w buzi -:) - 14 lat temu
asiowe1 - Jeżeli to jest szybko, to powinnaś wiedzieć, że w życiu ludzie mówią szybciej między sobą i nikt nie czeka aż druga osoba załapie ;), tutaj i tak jest zwolnione dla uczących się i w sumie nie ma znaczenia jaki kraj ludzie mówią wszędzie szybciej i wolniej. - 12 lat temu
olala86 - Wydaje mi się, że lektorzy mówią naprawdę wolno i bardzo wyraźnie. Mam porównanie, bo uczyłam się wcześniej prywatnie języka niemieckiego i podczas zajęć puszczane dialogi były znacznie szybsze i mniej wyraźne - takie prawdziwe rozmowy dwóch Niemców. Tutaj dialogi dostosowane są do nauki, co mnie bardzo cieszy bo mogę dużo zrozumieć bez włączania przycisku "tłumaczenie" czy "transkrypcja". - 12 lat temu
ewelcia79 - Jestes nowym uzytkownikiem wiec wydaje Ci sie ze szybko czytaja, ucz sie a pozniej bedzie Ci latwiej, cierpliwosci!!! - 12 lat temu
marekolejnik - Dla mnie też za szybko...Osłuchac się ,łatwo powiedzieć.Gdzie i jak? Odsłuchiwac tekstów po angielsku jak sie z tego nic nie rozumie? Trzeba znac jakies podstawy by sie osłuchiwać i cos z tego rozumieć.Ja zaczynam zupełnie od zera i czasem dla mnie lektor czyta za szybko. - 12 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Poniewaz Anglicy szybko mówią.
aga947
asiowe1 - nikt nikogo nie zmusza, każdy ma swoje przemyślenia w tym czasie tak np. jest w Anglii, ludzie głośno dyskutują w środkach komunikacji miejskiej i nikt nie zwraca na to uwagi, tylko w Polsce cisza grobowa jak by kogoś zabili..smutne polskie realia - 12 lat temu

W przeciwieństwie do Polaków,Anglicy mówią szybko,wszędzie i ze wszystkimi. W większości są bardzo otwarci na rozmowę i potrafią Ciebie zaczepić na chat chociaż widza ciebie pierwszy raz. Mają jeszcze jeden miły zwyczaj pozdrawiają się na wzajem, i nie marudzą jak Polacy. Musisz się osłuchać z językiem i będziesz wszystko słyszał.
M
misterbemol

nie ma co narzekać. Hiszpanie i Latynosi to dopiero mówią szybko, a raczej nie mówią tylko strzelają z AK47 :)
B
balldur

Mi się wydaje że lektorzy przynajmniej w lekcjach na poziomie A1 mówią nienaturalnie wolno i nadwyraz wyraźnie, ale może tak powinno być w przypadku początkujących, takich jak ja:)
B
barhoumi