![]() | maris262 |
zenstef - hejka :)
Dla -it- /zaliczymy również -orange-/ jest forma -has-, a nie -have-. Przed -orange- wstawiamy przedimek -an- 'This orange has an orange colour.' - 14 lat temu |
+1 |
zenstef - Ten plusik to mój.
Twoje zdanie jest podobne do tutorowego 'In autumn, leaves have beautiful colours.' Jednak -has- lub -have- jak coś ma jakiś kolor może wystąpić. Mam nadzieję, że tutorowe zdanie nie było z powietrza :) - 14 lat temu |
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | quantum137 |
zenstef - Jest takie przykładowe zdanie eTutor
'In autumn, leaves have beautiful colours.' Ja tego zdania na pewno nie stworzyłem. Ja się również tylko uczę na podstawie przykładowych zdań eTutor. ps. maris262 kombinował/a dobrze, a że wyszły szczegóły to inna sprawa - 14 lat temu |
+1 |
zenstef - A może i dobrze, że doszło do tej wymiany zdań. eTutor podał konkretne zdanie do systemu powtórek
'In autumn, leaves have beautiful colours.' i może najpierw się eTutor odniesie do tego zdania i tak szybko może się nie oceniajmy :) Pozdrawiam - 14 lat temu |
+1 |
quantum137 - No tak, można tez pisać o 'have colour' ale jak ktoś nie wie jak takie zdanie wygląda, chyba lepiej napisać najprostszą mozliwość :) Pozdrówka!
-
14 lat temu
|
|
quantum137 - Zenek, ale to zdanie w e-tutor troche ma inne znaczenie i oznacza różnokolorowe liście. 'Mieć kolor' to jest 'to be + kolor':)
-
14 lat temu
|
|
quantum137 - ...a to że kombinował dobrze, no w sumie tak, ale udzielając rad to chyba trzeba się trochę wysilić jednak ;)
Zgubiony 'rodzajnik i have' jak piszesz świadczy po prostu o braku wiedzy i tyle. - 14 lat temu |
|
zenstef - ...chciał/a dobrze;)
Ja chciałem tylko troszeczkę skorygować :) Na pewno maris262 chciał/a dobrze, a ja zadziałałem tylko jako korektor jej/jego myślenia. Na szybko "This orange is orange." - 14 lat temu |
+1 |
zenstef - A to, że zgubił/a 'rodzajnik i have' nie świadczy jeszcze o braku wiedzy.
Ile wie to się moze dopiero okaże :) - 14 lat temu |
|
quantum137 - ech stary... jak ktoś mi napisze:
I must to do it./ I have 10 years. To jest to oznaka braku wiedzy i tyle w temacie. To są podstawy podstaw i tu nie można popełniać błędów. Do tego mozna to sprawdzić zanim się wysle odpowiedź. - 14 lat temu |
|
quantum137 - Jest to więc też dowód na BRAK świadomości błędnej konstrukcji ... ale to już się zagłębiamy w metodykę.
Tu jest 'net' można na spokojnie to robić a nie pisać bzdur z chmur ;-) To jest moje zdanie. - 14 lat temu |
|
quantum137 - piszę, że 'nie można popełniać' błędów w znaczeniu UDZIELANIA komuś rad, byś mnie dobrze odebrał Zenek :)
-
14 lat temu
|
|
zenstef - Z mojej strony na pewno nie ma złośliwości. maris262 coś stworzył/a
a bardzo podobne jest zdanie eTutor. Zdanie maris262 było tylko do korekty. - 14 lat temu |
+1 |
zenstef - Jakoś eTutor wprowadził -have- dla
-leaves- w określaniu kolorów. Na moje to wyszło dobrze. maris262 spróbował/a odpowiedzieć /podobne zdanie ma eTutor/, ja troszeczkę skorygowałem i chyba dobrze. Każdy zaczyna różnie, ale po to są inni aby tak delikatnie korygować. - 14 lat temu |
+1 |
zenstef - A maris262 niech zaczyna, niech się uczy na błędach. A jesteś tak całkiem pewny, że ża kilka lat nie będziesz brał
korepetycji u maris262? :))) Życie to naprawdę potrafi sprawić niespodzianki :) - 14 lat temu |
+1 |
inez7890 - To moze i ja sie wypowiem;) Kazda wypowiedz (byle poprawna) jest dobra. Prosta, skomplikowana- kazdy ma co lubi.
-
14 lat temu
|
|
inez7890 - Oczywiscie zgadzam się z podejsciem guantum137, dawanie blednych rad miesza w glowie poczatkujacym, ale tez nie moze dojsc do sytuacji gdy bedziemy sie bali w ogole odpowiedziec, zeby nie uslyszec na swoj temat czegos.
-
14 lat temu
|
|
quantum137 - i o to chodzi inez7890 :) Dobrze jest odpowiadać, ale warto sprawdzić zanim się odpowie komuś, wszyscy będą zadowoleni, i każdy skorzysta na tym. Jest sporo rad 'z chmur' i to czasami totalnie bzdurnych.
Pozdrówka:) - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu |
|
inez7890 - Tak. Zgadzam sie absolutnie;) Sama podałam raz błędną- tak mialam wpojone przez nauczycieli;O Grunt zeby się uczyc i zapamietywac a bledne kasowac bądz wyjasniac. Proste;)
-
14 lat temu
|
|
quantum137 - spoko, wiesz większość tu osób jest na poziomie A1/A2. Odpowiadając im źle szkodzi się im. Jak się nie jest pewnym odpowiedzi lepiej nic nie pisać, tak myślę. Pozdrówka:)
-
14 lat temu
|
|
Advanced TH pronunciation + Connected Speech!
Lekcje specjalne - czy sa w jezyku niemieckim?
Oferuje konversacje z Niemieckiego za konwersacje z Angielskiego .
Czy istnieje określenia w języku nazwa corridor ?