ZALOGUJ SIĘ

Troska o poprawność udzielanych odpowiedzi

zmodyfikowany: 11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
Tak jak w temacie.
Staram się jak mogę by moje odpowiedzi i wskazówki były trafne i pomocne.
Oczywiście nie zawsze tak jest, czego pośrednim wskaźnikiem jest dostanie od kogoś minusa, bądź dwóch...

Osobiście ta punktacja sama w sobie nie ma dla mnie większego znaczenia, jest natomiast pewnym światełkiem ostrzegawczym w sytuacjach, w których faktycznie coś z odpowiedzią jest nie tak i w mojej ocenie powinna zostać przejrzana ponownie a być może nawet zweryfikowana.

Zupełnie przypadkowo zauważyłem, że od:
25 maja do 31 maja mam dzień w dzień ujemną reputację.
Liczba jest tak wielka jakbym w kilkunastu wątkach coś porządnie namieszał!
(Dalsze miesiące nie pozwalają na wnikliwą analizę)

Ostatnio bardzo mało się udzielam i stąd moje podwójne zaskoczenie.
Gdzie tak paskudnie namieszałem?!?
Przejrzałem swoje wszystkie wpisy i nie znalazłem żadnego negatywnie ocenionego, no chyba że źle szukam...

Nie chcę snuć domysłów a mam jeden o którym nie będę tu pisał.

Czy etutor może się do tego odnieść?
dziękuję
quantum137
Haven - Może są ludzie którzy chcą Cię w tym przegonić i bawią się w minusowanie postów lub jacyś pajace nie mają co robić i minusują. Mogłeś nie znaleźć negatywnych postów,bo ktoś minusuje te, w których miałeś np. +5, +8 za udzieloną odpowiedź. Ale nie mam pojęcia co komuś da minusowanie twoich pomocnych odpowiedzi - 11 lat temu
quantum137 - To prawie na 100% jest inaczej, bo bym miał minusowy dzień to musiałbym mieć sporo postów akurat tego dnia. No chyba, że znowu coś zostało zmienione. Co jak co jestem ciekawy jak to jest.

PS. Co do przeganiania to ostatnio maluuusio piszę:) żaden z tym więc problem.
narx!
- 11 lat temu
herrmaan - Swoją drogą gdzie to można sprawdzać quantum137? - 11 lat temu
rupcio - po prawej stronie masz opcje - "wątki w których pisałem". - 11 lat temu
quantum137 - @herrmaan
wchodzisz w swój profil -> wykresy postępów -> reputacja.
- 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu
Ewa-Sally - Nie muszą wcale być posty z danego dnia. Technicznie z punktami reputacji jest tak, jak pisze Haven. Spodobał mi się twój wpis sprzed dwóch lat i dorzucam ci plus - w statystykach pojawi ci się dziś, a nie dwa lata temu. Przestało mi się podobać coś, co kiedyś doceniłam i wycofuję swój plus - w twoich statystykach pojawi się dziś wartość ujemna.
Jestem pełna podziwu, że przejrzałeś wszystkie swoje wpisy, ale w ten sposób nie znajdziesz.
- 11 lat temu
quantum137 - @ Ewa-Sally
Jeśli tutor nic nie zmienił w systemie to posty muszą być z tego dnia.
Zauważ, że nawet jak nic nie będziesz pisała kilka dni, to plusy/minusy zmienią wartość reputacji (ogólnej) nawet w dniu, w którym nic nie pisałaś dlatego, że tak są naliczane.
Co więcej nie otrzymasz punktów do tego dnia w którym nic nie pisałaś, zmianie ulegają tu tylko przeszłe posty i reputacja ogólna.

... i wracamy do punktu wyjścia czyli tego o czym traktuje moje pytanie.
Ewa-Sally - Obawiam się, że jest inaczej*. Dostałam punkty wczoraj. Do dziś nic nie pisałam przez ostatnie dwa tygodnie.

Jeżeli to nie młodzież w nastroju "a co mi kto teraz zrobi" (oceny w szkole już powystawiane) się z nudów bawi w minusowanie, to może być, że etutor robi jakieś porządki w bazie i zamyka konta nieużywane np. ponad 3 lata. Jak znika użytkownik, to znikają też jego pytania, odpowiedzi i punkty w nich przyznane. Ogólna reputacja istnieje w dwóch wersjach. Między liczbą w profilu a w Top40 jest różnica, u mnie 62, a u ciebie ponad 600. To są te punkty, które pouciekały w różny sposób.

* zrobię eksperyment na tobie ;)
quantum137 - @ Ewa-Sally
hmm... zdaje się, że masz jednak rację.
- 11 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Witam,
aby rozwiać wątpliwości, chciałam potwierdzić, że możliwości są dokładnie takie, jakie zostały wskazane przez Haven oraz Ewę-Sally, czyli:
- minusowanie przez innych Użytkowników,
- usunięcie konta innego Użytkownika, a wraz z nim przyznanych punktów (niekoniecznie w wyniku prowadzonych przez nas prac, wystarczy, że ktoś zgłosi prośbę o skasowanie jego konta).

Niestety na minusowanie przez Użytkowników wpływ mamy jedynie wyznaczając próg reputacji, od jakiego ta czynność jest możliwa.

Pozdrawiam
renata_k
Pracownik eTutor
Ewa-Sally - No i teraz gdyby - jak w Sugestiach - było widać kto głosował, to można byłoby napisać do tego niezadowolonego osobnika i zapytać, co mu się w naszej wypowiedzi nie podoba.
Czyli wpływ możecie mieć większy, bo sam próg to żadna przeszkoda.
- 11 lat temu
zorija - otóż to - udzielanie minusów powinno być uzasadnione ,a nie anonimowe,sama kiedyś dostałam minusa za błędną odpowiedż - właśnie od quantum ,ale w komentarzu uczciwie napisał co napisałam żle - i tak właśnie powinno być - 11 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.