ZALOGUJ SIĘ

Zgłaszanie błędów w lekcjach oraz słowniku Diki

8 miesięcy temuostatnia aktywność: 6 miesięcy temu
Kilkukrotnie natknąłem się na źle przetłumaczone fragmenty, głównie idiomy, czy jest gdzieś wątek albo inny sposób aby to zgłaszać?
Przykład z dziś: the devil to pay przetłumaczone jako awantura..
Losgumit
darkobo - Cambridge Dictionary podaje:
the devil to pay - idiom old-fashioned - a lot of trouble, difficulty, punishment, anger, etc.

Jak być przetłumaczył(a) na język polski? Jest w języku polskim jakiś idiom o podobnym znaczeniu?
- 8 miesięcy temu
Losgumit - Tłumaczy się to jako: pożałujesz tego, to wywoła przykre konwekcje, (może: zapłacisz za to?) - przetłumaczenie tego jako po prostu "awantura" jest absurdalne.
A polski idiom może by coś takiego: będzie z tego dym/gnój, polecą wióry, narobisz bigosu, narobisz szopki/trzody?
- 8 miesięcy temu
darkobo - Teraz przyszło mi do głowy takie słówko "chryja".
Albo, w zdaniu, "będzie piekło".

I, jak zwykle, każde z powyższych zaproponowanych przez Losgumit też może pasować, a które konkretnie, to zależy od kontekstu i konwencji. Sądzę, że w niektórych sytuacjach "awantura" też mogłoby pasować (bo to słowo w j. polskim też ma różne zastosowania).
- 8 miesięcy temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Jest opcja "zgłoś sugestię", zazwyczaj na samym dole ekranu. W trakcie lekcji też jest tylko trzeba kliknąć trzy kropki w prawym górnym rogu. Jeszcze nigdy nie korzystałam, więc nie wiem jak to dalej działa, ale widziałam, że jest taka opcja
N
NatalaAnjo
pr0way - Z reguły po zgłoszeniu jest informacja w stylu "Dziękujemy za zgłoszenie" i za jakiś czas przychodzi na maila informacja, że wiadomość została przekazana do działu językowego. Czasami jest poprawiana szybciej czasami odpowiedź nigdy nie przychodzi - mimo wszystko warto moim zdaniem zgłaszać absolutnie każdy problem który obserwujemy bo czym lepszy kurs tym większa z niego wartość dodana :) - 8 miesięcy temu zmieniany: 8 miesięcy temu
adrianna.wu - Zgłoszenia wysłane na przykład z poziomu realizowanej lekcji trafiają bezpośrednio do działu językowego, na nie odpisuje autoresponder potwierdzając ich otrzymanie. Natomiast wiadomości wysyłane na przykład z poziomu powtórek trafiają do Biura Obsługi Klienta, gdy dotyczą one funkcjonalności, wtedy my udzielamy odpowiedzi. Jeśli zagadnień językowych, wtedy przekazujemy je do działu językowego - co z naszej strony jest każdorazowo potwierdzane. Każde ze zgłoszeń jest weryfikowane przez dział językowy, a następnie zmiany są wprowadzane w przypadkach, które tego wymagają. W tej sytuacji nie możemy zagwarantować wdrożenia każdej z proponowanych sugestii/ uwag. - 7 miesięcy temu

No niestety kiedyś intensywnie zgłaszałem wszelkie brakujące hasła i błędy, ale skoro pracownicy zaczęli olewać moje zgłoszenia i przestali cokolwiek z nimi robić, to też dałem sobie spokój z tym.
P
PatrykEnglis
adrianna.wu - Dziękujemy za Twoje zaangażowanie. Z danych w systemie widzę, że na Twoje starsze zgłoszenia językowe zostały udzielone odpowiedzi. Brak ewentualnej informacji zwrotnej na nowsze wiadomości wynika ze zmian w obsłudze. Jednak zapewniamy, że każda z sugestii jest weryfikowana przez dział językowy, a przykłady wymagające zmiany są korygowane. W tej sytuacji nie ma gwarancji, że każda z uwag zostanie wprowadzona, bardzo nam przykro. - 7 miesięcy temu

Serdecznie zapraszamy do kontaktu poprzez opcję ""zgłoś sugestię" lub pisząc na adres: [...]@etutor.pl - tego typu zgłoszenia BOK przekazuje do działu językowego. Pozdrawiamy.
aleksandra.rosiek
Pracownik eTutor
KrzysztofJankowiak - Zrobiłem to, zadając przy okazji pytanie, czy rzeczywiście słusznie rozumuję, że jest błąd. Dostałem ogólnikową odpowiedź wygenerowaną przez automat i brak rzeczywistej odpowiedzi na moje pytanie. Na kolejny mail nie dostałem odpowiedzi w ogóle - 6 miesięcy temu