ZALOGUJ SIĘ

Jak mądrze korzystać z powtórek?

3 dni temuostatnia aktywność: przedwczoraj
Chyba za dużo nawrzucałem do powtórek. Za dużo zdań. System zwraca uwagę na to czy napiszesz "Good morning", czy "Morning". Dla mnie zbyt dokładnie.
Sądziłem, że będzie łatwiej. Teraz powoli zacznę usuwać zdania i trzymać się bliżej słownictwa.

I mam pytanie? Jak mądrze korzystać z powtórek, co do nich dodawać? Słówka, czy słówka z zdaniach? Ile zdań na słówko? Jak to robicie?
M
Michal_Ro

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Ile głów, tyle pomysłów na naukę. Podzielę się kilkoma mam nadzieję pomocnymi wskazówkami na powtórki :)

Do Powtórek użytkownik dodaje konkretne słówko lub zdanie, więc wykonując daną frazę, należy ją wpisać zgodnie z dodanym oryginałem. W tej sytuacji mogę zaproponować dwa pomocne rozwiązania:

1. dodanie notatki do hasła, aby ułatwić zapamiętywanie elementów dodanych do powtórek, można skorzystać z funkcji dodania notatki do danego hasła, klikając symbol dymka. Po wpisaniu pomocnych wskazówek należy zapisać wprowadzone zmiany. Taka funkcja dostępna jest przy każdym słowie dodanym do głównego modułu Powtórek oraz przy hasłach zapisanych na naszych listach słówek. Lista wszystkich elementów dostępna jest tutaj - https://www.etutor.pl/words/elements-in-repetitions/all

2. samodzielna zmiana oceny, jeśli system przydzieli ocenę Źle, to można samodzielnie ją zmienić na Średnio lub Świetnie (lub na odwrót). W przypadku, gdy napiszesz coś wielką literą zamiast małą lub zrobisz literówkę (przy haśle które dobrze znasz), to śmiało warto zmienić na ocenę pozytywną (średnio lub świetnie).
adrianna.wu
Pracownik eTutor
przedwczorajzmieniany: przedwczoraj

Widzę, że do wykonania masz łącznie 76 elementów, w tym: 8 zaległych, 56 zaplanowanych na dzisiaj i 10 dodatkowych (ocenione wczoraj lub dzisiaj na 1). Natomiast 41 nowych haseł czekających na pierwsze powtórzenie (do nich zostaniesz skierowany po wykonaniu tych 76).

Informacje o liczbie i rodzaju powtórek do wykonania dostępne są po wejściu w Menu -> Twoje postępy -> Statystyki.

🟠Rozkładanie zaległych powtórek, gdyby po dłuższej nieobecności nazbierało się ich dużo

Funkcja ta pozwala rozłożyć zaległe powtórki i powtórki mieszczące się w okresie (wybranym przez Użytkownika), w ramach którego zostały one rozłożone.

Wystarczy podać liczbę kolejnych dni, na które mają zostać rozłożone zaległe powtórki (w zakresie 2-90). Następnie proszę przeliczyć szacowaną dzienną liczbę powtórek. Chcąc zatwierdzić zmiany, należy kliknąć "Rozłóż powtórki".

Nie należy jednak nadużywać tej funkcji — najlepiej wykonywać powtórki w terminie wyznaczonym przez algorytm.

Więcej szczegółów na ten temat znajduje się w tym miejscu: https://www.etutor.pl/repetitions/repetitions-plan (Menu > Ustawienia konta > sekcja Nauka i postępy > Ustawienia powtórek)

🟠Dzielenia powtórek na cykle, aby podzielić materiał w powtórkach na mniejsze partie. Można do niej dotrzeć jedną z trzech ścieżek:
1. Menu > Ustawienia konta > Ustawienia powtórek > Filtrowanie i cykle
2. Powtórki > Więcej (trzy kropki) > Ustawienia powtórek > Filtrowanie i cykle
3. lub wchodząc w link - https://www.etutor.pl/repetitions/filter

Mając na przykład 40 zaplanowanych powtórek można je podzielić na 4 cykle po 10 elementów. Dopiero jak wszystkie elementy w pierwszym cyklu otrzymają pozytywną ocenę (świetnie lub średnio), wtedy pojawią się hasła z kolejnej partii.
adrianna.wu
Pracownik eTutor

Klika porad:

👾nie wrzucać wszystkiego, co się pojawi;

💡dodawać te słówka lub zdania, które są interesujące i będą przydatne, które chcesz umieć i aktywnie używać, takie które podczas rozmowy są "na końcu języka". Warto sobie takie słówko zapisać na kartce lub telefonie i potem wyszukać w naszym słowniku Diki - https://www.diki.pl/ (w przeglądarce, w aplikacji Diki lub wyszukiwarce udostępnionej na platformie eTutor) i dodać do powtórek klikając w zielony plus.

Najlepiej obie rzeczy, ale z odpowiednim balansem:

🔹 Słówka – dobre do szybkiego zapamiętania znaczenia. A w notatce można dodać sobie przykładowe zdanie po polsku lub po angielsku, ale z luką np.
- hasłem jest ziemniak - potato,
- zdanie przykładowe po polsku - Nie lubię ziemniaków.,
- zdanie przykładowe po angielsku - I don't like [...].

🔹 Zdania – lepsze do zapamiętania kontekstu, kolokacji i naturalnego użycia.

🧠 Zasada:
jeśli nie znasz słowa → ucz się słowa, ale jeśli znasz już słowo,
a nie wiesz jak go użyć → ucz się w zdaniach (zdania przykładowe możesz znaleźć w słowniku Diki).

⭐Lepiej wykonać mniej powtórek, ale regularnie.
⭐ Nowe powtórki oceniać stopniowo, nie wszystkie naraz (dzięki temu stopniowo będą zasilać główną pulę powtórek).
⭐Jeśli coś już znasz lub irytuje → usuń lub przenieś na listę wyłączoną z powtórek.

Życzymy powodzenia w nauce🍀
adrianna.wu
Pracownik eTutor
przedwczorajzmieniany: przedwczoraj