ZALOGUJ SIĘ

Fałszywa nieobecność na e-tutorze

2 miesiące temuostatnia aktywność: 2 miesiące temu
Uprzejmie proszę o odpowiedź dlaczego nie została mi zaliczona wczorajsza aktywność na e-tutorze!
Wczoraj był ostatni dzień siedmiodniowego wyzwania, więc powinienem otrzymać 100 monet. Zamiast tego dzisiaj okazało się, że nie dość, że nie mam premii to jeszcze muszę płacić za powrót do przeszłości.
Z całą pewnością wczoraj się logowałem i zrobiłem powtórki. Dziś widzę, że nie zostało to uwzględnione.
O co chodzi???
To jest bardo niefajne!
K
korkirw
adrianna.wu - Wyzwanie rzuciłeś 5 sierpnia i trwało przez 7 dni, więc do 11 sierpnia. Wczoraj zostało odnotowane logowanie i aktywność. Niezaliczone wyzwanie związane jest w nieobecnością 10 sierpnia. - 2 miesiące temu
korkirw - To jest nieprawda!
10 sierpnia LOGOWAŁEM się na e-tutorze i zrobiłem powtórki, które jak nie zostały mi zaliczone!!!
Mogę nawet napisać kiedy to było.
Było to między 14.00 po moim powrocie do mieszkania a 14.30 czyli przed wyjściem na spotkanie.
Z racji tych zdarzeń DOSKONALE to pamiętam!
- 2 miesiące temu
korkirw - Mam jeszcze jedno pytanie, tym razem związane z plusami i minusami, które można stawiać przy wypowiedzi. Dlaczego masz (skoro się tykamy to się tykamy) plusa? Na początku nic nie było. Postawiłem minusa po czym pojawiło się +1 . Po ponownym postawieniu minusa liczba zniknęła. Po kolejnym postawieni minusa znowu pojawiło się +1. Taka arytmetyka jest dla mnie czymś zaskakującym. Z drugiej strony to jest chyba dobra forma obrony przed negatywnymi ocenami... - 2 miesiące temu
adrianna.wu - W przypadku wykonanych powtórek zostałoby to odnotowane, a w związku z tym również obecność 10 sierpnia. Nieobecność tego dnia potwierdza skorzystanie z Powrotu do przeszłości (wydanie 40 monet) w dniu 11 sierpnia, aby odzyskać brak logowania poprzedniego dnia. Funkcja ta jest dostępna tylko, gdy dzień wcześniej użytkownika nie było na platformie. Warunkami koniecznymi do zrealizowania wyzwania waleczny tydzień są: nauka 7 dni pod rząd i nie korzystanie z powrotu do przeszłości w ciągu tych 7 dni (informacja w markecie - https://www.etutor.pl/coins-market). Niestety, warunki nie zostały spełnione, dlatego wyzwanie nie zostało zaliczone i nie została przyznana nagroda - bardzo nam przykro. - 2 miesiące temu
adrianna.wu - Przykro mi, że moja odpowiedź nie jest satysfakcjonująca. Z ocen odpowiedzi i komentarzy (plusy i minusy) mogą korzystać wszyscy użytkownicy platformy eTutor. Z opisanej sytuacji mogę wnioskować, że po Twoim minusie, kilka osób zaplusowało mój komentarz, dlatego ocena się zmieniła (jest to poprawne działanie mechanizmu). Nie ma tutaj informacji szczegółowych określających ile minusów oraz ile plusów uzyskała dana odpowiedź lub komentarz. - 2 miesiące temu zmieniany: 2 miesiące temu
korkirw - Chyba nadajemy na różnych częstotliwościach.
Napisałem wyraźnie, że 10 sierpnia logowałem się na e-tutorze i wykonałem powtórki. Tak się składa, że widziała to moja żona (rozmawiałem z nią o tym 11 sierpnia), więc nie jest to przykład mojej schizofrenii. To, że skorzystałem 11 sierpnia z powrotu(zrobiłem to odruchowo, bo nie chciałem mieć przerwy, później sobie przypomniałem, że przecież logowałem się w niedzielę), nie jest dowodem na moją nieobecność na platformie. Świadczy o tym, że platforma nie działa poprawnie, bo nie uznała mi mojego obecności na e-tutorze. Twoje przekonanie, że jest jak piszesz wynika z wiary w nieomylność systemu? Pytałaś o to dział techniczny???
- 2 miesiące temu
korkirw - Ja wiem, że się logowałem. Wiem, że zrobiłem powtórki i widzę, że po prostu zostałem zrobiony w bambuko. Jestem bardzo ciekawy ile jeszcze było przypadków podobnych do mojego, ale ludzie zwyczajnie odpuścili, bo nie chciało im się zawracać głowy. - 2 miesiące temu
korkirw - Co do minusów...
Tutaj, też macie problem w systemie (nie podejrzewam, przecież absolutnie celowego działania...).
Taka sytuacja jaką opisałem wcześniej przydarzyła się mi kilka razy. Więc jako fizyk powiem, że z punktu widzenia prawdopodobieństwa, jest niemożliwe żeby dokładnie w tym samym czasie co ja dawałem minus, jednocześnie DOKŁADNIE dwie osoby dawały plusa. Jednokrotne zdarzenie jest mało prawdopodobne, ale kilka razy z rzędu praktycznie niemożliwe. W systemie było tak ustawione, że nie mogłaś mieć oceny ujemnej. Teraz jest to już możliwe, więc widzę, że dział techniczny poprawił (wycofał?) to dziwne działanie.
- 2 miesiące temu
darkobo - Ja co prawda fizykiem nie jestem, ale coś tam rachunku prawdopodobieństwa w szkole liznąłem. Na tyle, aby wiedzieć, że nie ma rzeczy niemożliwych ;) Są co najwyżej mało prawdopodobne. A jak ktoś ma pecha, to mu i w drewnianym kościele cegła na głowę spaść może.
W tym przypadku, aby oszacować prawdopodobieństwo (o ile w ogóle można tu mówić o prawdopodobieństwie) kilkukrotnego (to znaczy ilu? dwu? trzy? czterokrotnego?) wystąpienia sytuacji błyskawicznej reakcji dwoma plusami na minusa, trzeba byłoby mieć co najmniej informacje o liczbie użytkowników mniej lub bardziej regularnie przeglądających Forum i będących na tym Forum aktywnymi użytkownikami. Pora dnia też może mieć tu znaczenie.
- 2 miesiące temu zmieniany: 2 miesiące temu
darkobo - Akurat w moim osobistym rankingu pracowników etutor Pani Adrianna jest na topie, więc nie dziwię się reakcjom innych użytkowników na jej wyjaśnienia. Swoją drogą, wyglądające sensownie.
Moim zdaniem sytuację da się jeszcze wyjaśnić. Kliknij w monety i zjedź na dół ekranu, kliknij "Pokaż historię za ostatnie 14 dni" i znajdź 10 sierpnia. Jeśli faktycznie robiłeś w tym dniu powtórki, to będą tam naliczone punkty, chyba, że powtórek było mniej niż 10, to wtedy kicha. Zrób zrzut ekranu i wyślij na [...]@etutor.pl
- 2 miesiące temu
darkobo - A teraz do Pani Adrianny - należałoby sprawdzić, czy możliwe jest skorzystanie z Powrotu do przeszłości (i zabranie monet za ten Powrót) w przypadku jeśli przerwy w logowaniu nie było. Jeśli jest to możliwe, to według mnie jest to poważny błąd programistyczny i należałoby taką możliwość wyeliminować. Co więcej, w takiej sytuacji wypadałoby uznać reklamację korkirw - jego wyjaśnienia też są sensowne (pomijam formę, która może być uzasadniona słusznym, w takiej sytuacji, wzburzeniem).
Jest jeszcze możliwość, że korkirw robił powtórki w dniu 10.08 logując się na inne konto, ale to tylko moje wymysły oparte na doświadczeniach innych użytkowników.
- 2 miesiące temu
korkirw - Napisałem, że jest to prawie niemożliwe czyli bardzo mało prawdopodobne i jestem nadal tego zdania. Ile razy tak było? Nie liczyłem, na pewno więcej niż 5. Nie ma to większego znaczenia.
Wiem o tym, że mogę sprawdzić historię za ostatnich kilka dni. I rzeczywiście nie mam tutaj przyznanych monet. Rzecz w tym, że ja WIEM, że się logowałem i robiłem powtórki (po prostu miałem pewne zdarzenie, na tle, którego logowanie do e-tutora bardzo mi się utrwaliło, gdyby to było w innym czasie to może bym nawet nie był w stanie sobie tego odtworzyć).
Robiłem to na swoim koncie, bo nie mam innego konta. Na konto żony się nie loguję, nie znam jej hasła i nie odczuwam potrzeby by je znać.
- 2 miesiące temu
adrianna.wu - Mamy wielu użytkowników, więc ktoś mógł zaplusować moją odpowiedź. A jakie jest prawdopodobieństwo, że przyznawanie ocen zbiegło się w czasie, nie mnie to określać.

Niestety, ani ja, ani system nie jesteśmy nieomylni. Jednak nie odnotowano żadnych błędów ani przerw w działaniu platformy, które mogłyby wpłynąć na brak zapisu aktywności w tym dniu (sprawdziłam tę kwestię z zespołem technicznym).

Zdaję sobie sprawę, że sytuacja jest frustrująca, zwłaszcza jeśli masz pewność, że korzystałeś z platformy. Jednak w naszej komunikacji opieramy się na danych systemowych, które – według dostępnych logów – nie potwierdzają aktywności z 10 sierpnia.
- 2 miesiące temu
adrianna.wu - Natomiast znalazłam prawdopodobnie konto małżonki (pierwsza litera imienia M - nie chcę udostępniać na Forum pełnych danych). Na jej koncie widzę logowanie 10 sierpnia i 57 minut spędzonych na nauce. Być może tego dnia miało miejsce omyłkowe logowanie lub żona nie wylogowała się ze swojego konta i wchodząc na platformę automatycznie trafiłeś na jej konto - mogło się to wydarzyć, jeśli korzystacie z tego samego urządzenia. - 2 miesiące temu
adrianna.wu - @darkobo, dziękuję za dobre słowo w moją stronę 😊 i zwrócenie uwagi na istotną kwestię - czy Powrót do przeszłości jest aktywny jeśli nie było przerwy w logowaniu (czyli ciągłość została zachowana)? W takiej sytuacji funkcja ta jest niedostępna (przycisk 'Zapłać 40 monet' będzie nieaktywny - wyszarzony).

Oprócz sprawdzenia aktywności w markecie o której wspominał @darkobo - https://www.etutor.pl/coins-market?showCoinsHistory=1#coinsHistory
dodatkowo można wejść w Menu > Ustawienia konta > Historia logowań - https://www.etutor.pl/profile/history/login (na obu kontach: Twoim i żony).
- 2 miesiące temu zmieniany: 2 miesiące temu
adrianna.wu - @korkirw, jeśli forma „Ty” była zbyt bezpośrednia, to nie było to moją intencją. Na forum przyjęta jest raczej swobodna forma komunikacji, dlatego pozwoliłam sobie na taki styl wypowiedzi. Jeśli woli Pan/ wolisz, możemy jak najbardziej przejść na bardziej oficjalną formę – będę wdzięczna za informację. - 2 miesiące temu zmieniany: 2 miesiące temu
darkobo - Faktycznie, przycisk Powrót do przeszłości mam wyszarzony 😃 - 2 miesiące temu
korkirw - Moje wejście nie było na konto żony ponieważ korzystamy z różnych komputerów (stacjonarnych) znajdujących się w różnych pokojach. Ja do jej komputera zbliżam się gdy są z nim jakieś problemy, ostatnio było to dobrych kilka miesięcy wcześnie. Ponadto żona ma ogromną liczbę słówek do powtórki, ja mam to na bieżąco. Opcja przypadkowego wejścia na jej konto nie wchodzi w grę. Ponadto ja się zalogowałem na znacznie krócej niż 57 minut, było to niecałe pół godziny.
Cała ta sytuacja jest dla mnie trochę surrealistyczna.
- 2 miesiące temu
korkirw - Czuję tak jakbym był na jakiejś imprezie, nie wiem, może konferencji(na takiej na której nie mam nikogo znajomego), gdzie wejście jest odnotowane przy pomocy karty czipowej. Po wszystkim okazuje się, że moja obecność nie została odnotowana. Teraz nie wiem jak wykazać, że tam byłem. System pokazuje, że mnie nie było i basta!
Co do formy zwracania się do mnie... Jestem przyzwyczajony do takiego standardu, że uczestnicy zwracają się do siebie bezpośrednio, przez Ty. Natomiast jeśli chodzi o personel(nie jest to określenie pejoratywne np. wykładowców na uczelni też uważam za personel) to tutaj jestem przyzwyczajony do formy Pan, Pani.
- 2 miesiące temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Nie mam jednak z tym żadnego problemu by do mnie zwracano się bezpośrednio, tylko, że wtedy działa to również w drugą stronę i wtedy jest po prostu Adrianna a nie pani Adrianna.
Co do dobrych słów w Twoją stronę od @darkobo, to jest to oczywiście miłe. Niestety, ale mi się jest trudno na to zdobyć. Nie jest to spowodowane obecną dyskusją. Chodzi mi o Twoje uwagi na temat wprowadzenia modelu subskrypcji. Przykro mi, ale uwagi na temat zalet wprowadzenia tego modelu dla użytkowników są, według mnie, po prostu wyssane z palca. Jedyną korzyść odnosi e-tutor, który będzie zbierał kasę od użytkowników, którzy już skończyli korzystanie z platformy, ale zapomnieli się od niej odpiąć.
K
korkirw
korkirw - Mogę ty wyraźnie napisać: dzień w którym skończy się ważność mojego abonamentu będzie moim ostatnim dniem na e-tutorze. Zresztą e-tutor nie jest tu wyjątkiem, nie korzystam z żadnego modelu subskrypcji, sama myśl o tym budzi u mnie głębokie obrzydzenie. Oczywiście rozumiem, że jako pracownik musisz uzasadniać pewne tezy, nawet jeśli jest im daleko od rzeczywistości, ale cóż wrażenie pozostaje. Zresztą moją żonę też stracicie i myślę, że jeszcze wielu innych użytkowników. Czy skompensuje się to dla Was korzyściami, o których pisałem wyżej? Nie wiem i prawdę mówiąc nieszczególnie mnie to interesuje. - 2 miesiące temu
korkirw - Kończę swój przydługi wywód. Raczej już się w tym temacie nie będę wypowiadał, bo nie ma sensu bym po raz kolejny powtarzał to samo. Zostaję z pewnym niesmakiem, który prawdę mówiąc nie wiem do kogo kierować. Ja znam swoją wersję i nie mam już zamiaru do niej przekonywać. Straciłem bardzo dużo czasu na tę korespondencję i naprawdę jestem bardzo ciekawy jak to sie stało, że 10 sierpnia zostałem zignorowany przez system. Nie chodzi mi tutaj o te punkty, które straciłem, ale o pewną zasadę. - 2 miesiące temu
I-Ka - Być może po prostu system akurat w tym momencie zawiódł... Systemy elektroniczne bywają zawodne, doświadczam tego dość regularnie (na zupełnie innych systemach, nie na e-tutorze) i tak, jest to irytujące. Czy może się zdarzyć tak, że informatycy tego nie wykryją - nie wiem, to nie moja branża. Współczuję w każdym razie.

A Panią Adriannę pozdrawiam serdecznie - w moim rankingu też przoduje :)
- 2 miesiące temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.