ZALOGUJ SIĘ

Film vs foil. Czy foil to tylko metal?

zmodyfikowany: tydzień temuostatnia aktywność: 4 dni temu
Z tego co zauważyłem, choć nie mam pewności i szukam potwierdzenia, foil jest chyba tylko cienkim metalem (np aluminium), a nie tak jak w języku polskim również plastikową folią? W zasadzie to film i foil to postać jakiegoś materiału, w formie cienkiego arkusza. Jeżeli tak to obrazek przy słowie foil wprowadza w błąd.
Tak samo w lekcji o malowaniu powinno być słówko film do nauczenia, a nie foil.
I zdanie: Put the foil on the armchair. (powinno chyba być film)
W
wirdil

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Zapytałem Copilota:
Jaka wersja jest poprawna: "Put the foil on the armchair" czy "Put the film on the armchair" ? W zdaniu powinno być "foil" czy "film"?

Otrzymałem odpowiedź:
To zależy, co dokładnie chcesz powiedzieć!
• "Foil" oznacza cienką metalową folię, zwykle aluminiową, jak ta używana w kuchni. Jeśli chodzi o przykrycie fotela folią aluminiową, poprawne będzie "Put the foil on the armchair".
• "Film" odnosi się do cienkiej warstwy materiału, np. plastikowej folii ochronnej. Jeśli chodzi o plastikową powłokę lub ochronną warstwę na fotelu, lepiej użyć "Put the film on the armchair".
L
Leszyn
wirdil - Myślę, że foil to jednak jest folia aluminiowa, ze złota, srebra, miedzi itd. Mówiąc jako pojedyncze słowo, foil to w domyśle jest to arkusz aluminiowy. Tak podpowiada AI i wyszukując foil w Google wyświetlają się produkty aluminiowe i nic z plastiku. U nas folia to w domyśle jest plastikowa, a w ogóle może być również aluminiowa.
W języku angielskim trzeba czasami stanąć na głowie żeby coś zrozumieć/nauczyć się mając polskie przyzwyczajenia. Także nie zdziwiłbym się jakby lingwista, humanista mógł w tym przypadku technicznym popełnić błąd.
- 5 dni temu zmieniany: 4 dni temu
wirdil - Niedawno znów musiałem stanąć na głowie, bo latami myślałem że 12.30 AM to nasza godzina 12.30 (30min po południu), a okazuje się że to 00.30 jeszcze tego samego dnia. Dla osób technicznych to takie działanie modulo 12. I nie mówi się nigdy 00.30 AM, tylko 12.30 AM. - 5 dni temu zmieniany: 5 dni temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.