ZALOGUJ SIĘ

Program każe zastąpić by przez buy

zmodyfikowany: 2 miesiące temuostatnia aktywność: miesiąc temu
Czy jest coś niepoprawnego w wyrażeniach takich jak by train lub by plane/by air? Ilekroć używam ich w wypracowaniach, program sugeruje zamianę by na buy lub inne podobne słowo.

Dziś jako błąd wykazał mi wyrażenie "by a comfortable train". Może lepsze byłoby "by train, which is quite comfortable". Skróciłem do "by train" - znów błąd.

Moja niewiedza czy nadgorliwość programu sprawdzajacego?
Z
zemojace
darkobo - Mocno niedoskonały algorytm. - 2 miesiące temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Tak, to prawda. Ja pisałam w dialogu na wzór zdań powtórkowych: I'm ...., to mi wskazano, że powinnam pisać: I am, bo jest to czytelniejsze dla odbiorcy. No akurat jest u mnie moja siostra z USA i bardzo się zdziwiła, bo tam tylko w wyjątkowym sytuacjach i kontekstach używa się pełnej formy: I am.
Mam też pytanie, czy w którejś lekcji na poziomie A1 była informacji o zasadach używania: "I'm" a "I am".
E
Emilia_W5
2 miesiące temuzmieniany: 2 miesiące temu
MyroslavaRozbytska18 - Notatki, które dotyczą poruszonej przez Ciebie kwestii, znajdziesz w kursie eTutor angielski na poziomie A1, w temacie 4. Poniżej przesyłam linki do odpowiednich elementów:

- lekcja 1, "No weź się, tato... - odmiana "be"" - https://www.etutor.pl/lessons/en/a1/4/1/95654

- lekcja 1, "Skrócone formy - it's, he's, she's..." - https://www.etutor.pl/lessons/en/a1/4/1/95673
- miesiąc temu

Ponadto denerwuje mnie, że gdy nie zaznaczę w zdaniach powtórkowych znaków interpunkcyjnych oznaczających cytat czy dialog dwóch osób, odpowiedź wyświetla się jako błędna, Ja oznaczam jako poprawną. Przecież gdybym pisała jakiś tekst z cytatem, to wiem, że przytaczaną cudzą wypowiedź ujmuje się w cudzysłów.
E
Emilia_W5
MyroslavaRozbytska18 - W opisanym przez Ciebie przypadku słusznie zmieniasz ocenę na Świetnie, bo najważniejsze jest poprawne napisanie zdań i słów bez błędów. - miesiąc temu

Dziękujemy za zwrócenie uwagi – stale pracujemy nad ulepszaniem naszego narzędzia, dlatego takie informacje są dla nas bardzo ważne.

W przypadku podobnych sytuacji zachęcamy do kontaktu na adres e-mail [...]@etutor.pl.
MyroslavaRozbytska18
Pracownik eTutor