ZALOGUJ SIĘ

Jak prowadzić naukę języka? Wystarczy tylko realizować lekcje i powtórki słówek? Czy jest jakiś szablon a może kilka z których można skorzystać?

13 lat temuostatnia aktywność: 10 lat temu
Np.: rozpisanie tygodnia zajęć w kilku wariantach:
1) codziennym
2) 3 razy w tygodniu
3) dwa razy w tygodniu
Czy coś takiego jest? Wg mnie to by uprościło realizację całego kursu. Będę wdzięczny za podpowiedzi.
T
tdasiewicz

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Bardzo ciekawe pytanie i myślę, że administracja mogłaby coś takiego sporządzić.
Byłoby to zarówno swego rodzaju curriculum jak i dodatkowa reklama.
quantum137
tdasiewicz - dokładnie tak - zaczynasz kurs i po omacku się poruszasz... i w sumie jak podejść do tego co jest napisane że w czasie X będziesz umiał to i owo.
Takie propozycje prowadzenia kursu naprawdę by pomogło i dało możliwości wyboru uczącym się - chcesz proszę bardzo korzystaj z planu, nie chcesz ucz się jak chcesz.
Fakt tak dużego rozbudowania serwisu nasuwa właśnie coś takiego - taki plan lekcji.
- 13 lat temu
Bilberry - przecież uczenie się online daje ci wolność w tej kwestii, uczysz się wtedy kiedy możesz - oczywiście najlepiej jest to robić regularnie i codziennie, ale przecież gdyby ktoś miał czas to robić regularnie to prawdopodobnie poszedłby na jakiś kurs - 13 lat temu
tdasiewicz - Bilberry
nie tak do końca, bo online to nie tylko to że uczysz się kiedy chcesz ale także skąd chcesz (nie ma kwestii ani godziny ani miejsca). To bez dwóch zdań atut, ale jednak chciałoby się iść jakimś programem, który gwarantuje jakiś postęp a także trzyma rygor nauki. Oczywiście do nauki nikt nikogo nie zmusi ale jak ktoś tu już jest to chyba chce się uczyć... :-)
- 13 lat temu
Bilberry - tdasiewicz
to czego ci potrzeba to motywacja, łatwiej się uczyć jak wiesz po co, może zacznij czytać coś po angielsku, czego jeszcze nie ma po polsku, ja np. lubię Star Wars, a zanim ktoś te nowe serie przetłumaczy mija nawet rok, jest więc powód do uczenia się
- 13 lat temu
tdasiewicz - no niby masz rację choć jak dopiero zaczynasz przygodę z nauką na serio języka to ciężko coś czytać... :-) ale dzięki za sugestię. - 13 lat temu
Bilberry - Oczywiście aby się nie zniechęcić warto na początek czytać książki napisane prostszym angielskim. Kontakt z językiem nie tylko pozwala ci się lepiej nauczyć, ale także pokazuje ci braki. Czytając książkę nie musisz rozumieć wszystkiego, aby podążać za fabułą, ale gdy kilkakrotnie natrafisz na jakiś wyraz, którego nie znasz to prawdopodobnie znaczy, że warto się go nauczyć - 13 lat temu

Nie zdziwiłabym się gdyby było tyle opcji, ilu jest użytkowników :) Rozejrzyj się po stronie, wypróbuj wszystkie możliwości eTutora. Jakoś to sobie z czasem poukładasz.

Uczę się 1,5 roku i już kilka razy zmieniałam metodę uczenia się. Z początku nic nie umiałam i uczyłam się mało ambitnie, potem znów zbyt ambitnie, a efekt wskutek zmęczenia był wręcz odwrotny. Myślę, że nie ma jednej słusznej metody.

Przerabiaj lekcje w takim tempie, na jakie możesz sobie pozwolić. Uważaj, by nie dodać od razu zbyt dużej partii materiału, bo liczba powtórek może niebezpiecznie urosnąć. Pilnuj powtórek, żeby się nie nawarstwiały i korzystaj z tych funkcji, które lubisz.

Powodzenia :)
esterka
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
tdasiewicz - Dzięki za odpowiedź. Słuszna uwaga w kwestii ilu uczni tyle metod a może i z przekąsem można powiedzieć że metod +1 :-).
Ja na tą chwilę 'odkryłem' kilka miejsc - najważniejsze zdają się lekcje, powtórki i obrazki (po to w sumie są monitorowane w profilu). No ale są też inne miejsca słówka, gramatyka, ćwiczenia... sam nie wiem jak to wkomponować w naukę i chodziło mi o jakąś podpowiedź.
- 13 lat temu
Ewa-Sally - Co masz mieć monitorowane w profilu to sobie sam ustawiasz w celach nauki.
Mnie też lekcje i powtórki wydają się najważniejsze.
Ale rzeczywiście - ilu uczniów, tyle różnych metod. :)
- 13 lat temu
esterka - Gramatyka i listy słówek są przypisane do lekcji. Jeżeli lekcje przerabiasz kolejno, nie ma konieczności odrębnego dodawania tematów z zakładek "gramatyka" i "słówka", chyba, że chcesz jakąś partię materiału przyswoić sobie wcześniej - wtedy wybierasz w tych zakładkach interesującą Cię listę słówek czy część gramatyczną i się jej uczysz, dodając do powtórek. System będzie pamiętał, że się tego uczyłeś i w przyszłości te tematy będziesz miał zaliczone. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
esterka - Jeżeli uczysz się angielskiego na kursie stacjonarnym lub w szkole, mogą być dla Ciebie przydatne własne listy słówek, do których możesz dodać ze słownika to, co jest Ci potrzebne. Przeczytaj w zakładce "pomoc" jak się je tworzy.
Ważna sprawa: w zakładce "moje testy" możesz się uczyć odwrotnie niż w powtórkach i tłumaczyć z angielskiego na polski. Pozdrawiam :)
- 13 lat temu
tdasiewicz - Dzięki bardzo za opis. Na pewno wszystko się przyda. Jak czytam Wasze odpowiedzi to generalnie dochodzę do wniosku że z czasem samemu dojdzie się jak trzeba to 'okiełznać'. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie podpowiedzi. - 13 lat temu