H  | halkins | 
T  | tlstar | 
| 

diabelek1              - Tak, z perspektywy języka polskiego patrząc. W angielskim przecinki stosowane są oszczędniej i dla nas  , przy polskim "hojnym" używaniu przecinków , jest to często mylące. W pełni zgadzam się z propozycją  tłumaczenia Tristara.
              -
              5 lat temu

| 

+1  | 

| 

diabelek1              - Jednak nie wszystko jest OK. Użycie rzeczownika "advice'"  w znaczeniu "doradca" budzi wątpliwości
              -
              5 lat temu

| 

+1  | 

| 

siupakabra2              - Zasadniczo zgadzam się z tłumaczeniem tristara z zastrzeżeniem, ,że zamiast :"advice=rada" stosowniejszym byłoby "advisor= doradca, konsultant". Ew." advise=radzić"(a nie advice=rada!!) w znaczeniu "radząc, doradzając". Wówczas byłoby: wiodący doktor doradztwa medycznego doradzając w Fundacji H.B (....) powiedział(...)      W sumie jednak ciągle  nie jest jasne...
              -
              5 lat temu

| 

| 

| 

tlstar              - @siupakabra2  Masz rację. Ja bardziej miałem na myśli "DORADZAJĄCY w Fundacji HB". Ale dopiero teraz zauważyłem, że rzeczownik od czasownika różni się jedną literką: advice vs advise. Więc to chyba nadal nie tak jak sądziłem :-(
              -
              5 lat temu
              zmieniany: 5 lat temu             
                       | 

| 

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
| klaudia.dol Pracownik eTutor  | 
Może to coś w rodzaju "nowomowy" -"Newspeak" - jak z powieści George'a Orwella 1984.
BTW Brytyjczycy, zwłaszcza w szanowanych instytucjach takich jak NHS, lubią się naradzać, dyskutować po to aby odepchnąć od siebie robotę.
Takie robienie kogoś w "konia" taki ich narodowy sport. - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu