Prosze o sprawdzenie mojej odpowiedzi,czy napisalam to w dobrym czasie,piszac o sobie co robie i co lubie lub nie,uzylam czasu present simple,poniewaz uwazam ze piszac o tym stwierdzam fakty,czy dobrze zozumuje?
Tylko nie wiem jak jest ze zdaniem -I don't like hoovering?czy w slowie "hoovering " powinna byc do tego kontekstu koncowka ing czy nie? tak samo ze zdaniem "I don't like when raining autside" tu natomias jestm przekonana ze dobrze uzylam koncowki ing w "raining" czy tak?
oto moje zdania:
I like to drink hot coffee every day
I like to play games with my doughter
I like to watch tv
I go for a wolk every day
I cook diner every day
I don't like when raining autside
I don't like wasch
I don't like green tea
I don't work every day
I don't like hoovering
Prosze o sprawdzenie mojej odpowiedzi,czy napisalam to w dobrym czasie,piszac o sobie co robie i co lubie lub nie,uzylam czasu present simple,poniewaz uwazam ze piszac o tym stwierdzam fakty,czy dobrze zozumuje?
Tylko nie wiem jak jest ze zdaniem -I don't like hoovering?czy w slowie "hoovering " powinna byc do tego kontekstu koncowka ing czy nie? tak samo ze zdaniem "I don't like when raining autside" tu natomias jestm przekonana ze dobrze uzylam koncowki ing w "raining" czy tak?
oto moje zdania:
I like to drink hot coffee every day
I like to play games with my doughter
I like to watch tv
I go for a wolk every day
I cook diner every day
I don't like when raining autside
I don't like wasch
I don't like green tea
I don't work every day
I don't like hoovering
We would like to get to know you better. Write ten sentences about yourself. In the first five sentences write about things you like and do. In the next five sentences write about things you don't like and don't do. Here is an example:
I like drinking orange juice.
I don't drink green tea.
Chcielibyśmy Cię lepiej poznać. Napisz dziesięć zdań o sobie. W pierwszych pięciu zdaniach napisz o tym, co lubisz i co robisz. W następnych pięciu zdaniach napisz o tym, czego nie lubisz i nie robisz. Oto przykład:
Lubię pić sok pomarańczowy.
Nie piję zielonej herbaty.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Odpowiedzi: 1
+1
gdy chcemy wyrazić ,że coś lubimy robić (nasze ulubione czynności) używamy like + czasownik i końcówką ing
czy: I like watching TV,I like hoovering ,I like playing
gdy wyrazamy zwyczaje,wybory używamy like+ bezokolicznik z to
I like to drink hot coffee every day.
I like to keep my room clean.
z tym "rain" nie jestem taka pewna
I napisałabym I don't like when it rains outside.
ale ręki nie dam odciąć.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.