mangosik12 |
Bilberry |
mangosik12 - Tak, właśnie o coś takiego mi chodzi. Skąd mam wiedzieć jakie słowo wpisać do słownika żeby występowało w idiomie.
I dlaczego mówisz że idiomów nie można się uczyć na pamięć. W szkole językowej do której kiedyś chodziłam dostawaliśmy zestawy idiomów do "wkucia" - 13 lat temu |
|
askawska - Można spróbować poszukać w internecie list idiomów powiązanych tematycznie, np. z częściami ciała, zwierzętami, kolorami, i uczyć się po trochu takimi zestawami, ale dodawać i tak trzeba byłoby ręcznie.
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
+4 |
Bilberry - @mangosik12, idiomów jest tyle, że nie sposób się ich wszystkich nauczyć, a poza tym nie ma to sensu, bo część idiomów jest historyczna, można je znaleźć w starych książkach, ale dzisiaj już się ich nie używa
-
13 lat temu
|
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
wacek6713 |
askawska |
quantum137 - Właśnie przeczytałem, że napisałaś wcześniej to co ja podkreśliłem w swojej odpowiedzi hehe:)
-
13 lat temu
|
+1 |
askawska - To nie byłam ja, tylko autorka pytania.
Edit: Ok, ja częściowo też. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+2 |
quantum137 |
TopMan - > Wiem, że wiesz, że wiedziałem,
Czy to tez idiom? :) Macie u mnie plusy za niezwykle interesujaca podaganke. :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
|
Bilberry - może źle się wyraziłem, ale gdyby była możliwość wyświetlenia wszystkich idiomów w spisie alfabetycznym i gdyby ktokolwiek zobaczył tą listę, to samo jej przeczytanie byłoby trudnym zadaniem, nie mówiąc już o nauczeniu się jej
-
13 lat temu
|
+2 |
TLK |