ZALOGUJ SIĘ

Powtórki - algorytm dodaje mi dużą ilość powtórek na dzień (nie jest to regułą)

4 miesiące temuostatnia aktywność: 3 miesiące temu
Mam następujący problem. Codziennie robie powtórki od ponad 30 dni (bez przerw), codziennie dodawane są nowe powtórki, zauważyłem że co jakiś czas algorytm dodaje mi bardzo dużo powtórek na jeden dzień (jak standardowo jest tego około 20) to bywają dni kiedy wrzuci mi ~50 powtórek. Mój problem jest taki że o tyle mogę przerobić 20 powtórek na dzień to już jak pojawi się "paczka" 50 powtórek to już nie jestem w stanie tego zrobić co powoduje że w następnym dniu mam 80 i nie jestem w stanie tego nadgonić i psuje mi to moje statystyki.

Co robię nie tak? Czy ktoś z Was spotkał się z takim działaniem. Co mogę zrobić żeby na dzień zawsze była podobna liczba powtórek, albo czy można ustawić stałą ilość powtórek?
Marakuk
lbaginska1 - Znalazłam opcję rozkłania powtórek: Ustawienia (ikonka trybiku po kliknięciu na Twoje konto w górnym prawym rogu ekranu)-> ustawienia powtórek -> rozłóż zaległe.
Można wstawić ilość dni, na które mają być rozkładane powtórki, standardowo jest 30, ale można wpisać do 90.
Nie musisz dziękować :)
Pozdrawiam!
- 4 miesiące temu
Marakuk - tylko to nie rozwiązuje mojego problemu bo... za jakiś czas znowu się pojawi ten "problem" (sprawdzone). - 4 miesiące temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Ja mam/albo raczej miałam dokładnie taki sam problem, i to pomimo ustawienia częstotliwości powtórek na jak najrzadsze. O ile dla języka hiszpańskiego ilość powtórek jest do ogarnięcia (już uczę się ponad pół roku), to dla angielskiego jest to po prostu przesadą. U mnie w którymś momencie doszło do 800. Przestałam robić powtórki i.... wykasowałam w słownikach słowa, które generalnie znam, ale robię "błędy" w etutorze. A te błędy wynikają na przykład stąd, że etutor akceptuje tylko jedną możliwą odpowiedź (np. łyżka, łyżka obiadowa, czy coś podobnego to jedynie wersja "table spoon", ale już inne wersje nie pasują, np. samo "spoon"). Podobnie jeśli są różnice amer/bryt. pisane razem lub osobno, to jedynie wersja brytyjska jest dobra. Dodatkowo gdy mamy do czynienia z synonimami, które po polsku tłumaczone są identycznie lub prawie identycznie i akurat w tym konkretnym przypadku etutor miał coś innego na myśli niż wpisałam, to po prostu zaczęłam się wkurzać [treść edytowana przez administratora]. Niestety, zgłaszanie tego problemu z sugestią akceptowania większego zakresu słów bliskoznacznych zawsze skutkuje taką samą durną odpowiedzią, że mogę sobie dopisać jak to słowo ma się tłumaczyć, żeby mieć podpowiedź. Dla mnie to bzdura, bo podpowiedź oznacza, że widząc ją nieświadomie już "wiem", a nie pomyślę. No cóż, nie zależy widocznie etutorowi na tym, żeby ludzie chcieli kontunuować naukę... albo customer service nie rozumie, że czasem warto posłuchać, z czym mierzą się użytkownicy.
L
lbaginska1
MyroslavaRozbytska18 - Rozumiemy, że nauka, korzystanie z platformy lub zaproponowane przez nas rozwiązania mogą wzbudzać duże emocje i nie zawsze są satysfakcjonujące, jednak prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi i szacunku, które są kluczowe dla utrzymania pozytywnej atmosfery na forum. Jeżeli masz kłopoty lub wątpliwości dotyczące modułu Powtórek, napisz do nas na [...]@etutor.pl - postaramy się przekazać przydatne wskazówki.

Istotnym faktem jest, że Użytkownik do Powtórek dodaje konkretne słówko lub zdanie, które w jego/ jej odczuciu wymaga utrwalenia na dany moment. Zatem idąc tym tropem system aktualnie wymaga udzielenia odpowiedzi zgodnej z dodanym oryginałem, który Użytkownikowi sprawia trudność.
- 4 miesiące temu
MyroslavaRozbytska18 - Mamy na uwadze potrzebę zaliczania synonimów, dlatego też dostępna jest opcja samodzielnej zmiany oceny - zostawiamy tutaj przestrzeń na decyzje. Również chcąc utrwalić synonim można go osobno dodać jako element do Powtórek.

Natomiast kurs eTutor angielski zawiera treści, które dotyczą głównie brytyjskiej odmiany języka angielskiego. Spowodowane jest to tym, iż większość osób uczy się wymowy brytyjskiej, m.in. ze względu na bliskość geograficzną obu państw. Jednak w kursie udostępniamy również amerykańską wersję angielskiego. Finalnie dodając hasło do powtórek, trafia do nich domyślnie brytyjska wersja.
- 4 miesiące temu
MyroslavaRozbytska18 - Wyjątkiem jest sytuacja, gdy do powtórek zostało dodane hasło dostępne tylko w amerykańskiej odmianie (nie ma wersji brytyjskiej).

Przekazane przez Was sugestie są dla nas ważne, dlatego weryfikujemy każdą z nich, bo chcemy ulepszać i rozwijać naszą platformę. Nie w każdym obszarze jest możliwość personalizacji funkcji, więc staramy się szukać narzędzi, które będą pomocne dla większej grupy Użytkowników.
- 4 miesiące temu

Podejrzewam, że jednego dnia zostało wykonano przez Ciebie dużo nowych powtórek, spora część z których dostała tę samą ocenę. Z tego powodu system planuje datę kolejnego pojawienia się tych haseł w module Powtórki na ten sam dzień lub na najbliższy termin, co mogło się stać przyczyną wspomnianego wyżej nagromadzenia.

Chciałam poinformować, że nie ma możliwości ustawienia konkretnej liczby powtarzanych słów. Algorytm planuje kolejną datę pojawienia się danego słowa z oceną przyznaną danemu elementowi. Te hasła, które otrzymały ocenę Źle pojawią się częściej, a te z oceną Średnio lub Świetnie - rzadziej.

Oprócz tego, chciałabym dać znać, że jeżeli zaplanowane na dzisiejszy dzień powtórki otrzymały ocenę Źle i nie zostaną dzisiaj ocenione na Świetnie lub Średnio, to trafiają do grona zaplanowanych na jutro powtórek jako dodatkowe. To może zwiększyć liczbę powtórek do wykonania na kolejny dzień.

W opisanej przez Ciebie sytuacji sugeruję skorzystać z takich opcji:

1. Zmiana częstotliwości powtórek na “niski”, co można zrobić tutaj (Menu (trzy kreski w prawym górnym rogu) -> Ustawienia konta (ikonka koła zębatego) -> Ustawienia powtórek -> Częstotliwość): https://www.etutor.pl/repetitions/frequency

2. Rozkładanie zaległych powtórek, opcję można znaleźć tutaj (Menu - > Ustawienia konta -> Ustawienia powtórek -> Rozkładanie zaległych): https://www.etutor.pl/repetitions/repetitions-plan . Funkcja ta została zaprojektowana z myślą o nawarstwiających się elementach w module. Wybieramy liczbę dni, na które zaległe hasła mają zostać rozłożone (w zakresie 2-90) i klikamy "Przelicz", a następnie "Rozłóż powtórki". Opcja dotyczy zaległych oraz elementów mieszczących się w wybranym okresie.

3. Czasowe wyłączenie niektórych list słówek z modułu powtórek, co zmniejszy na pewno ich dzienną porcję. Krok taki można wykonać tutaj (Menu -> Słówka -> Twoje słówka): https://www.etutor.pl/words/user-words.
Proszę kliknąć opcję w postaci trzech kropek obok danej listy i wybrać opcję “Wyłącz z powtórek”.
MyroslavaRozbytska18
Pracownik eTutor

Kiedyś proponowałam, aby eTutor dodał minimum i maksimum do powtórek :/

Jeszcze fajnie by było, gdyby było brak naliczania powtórek, gdy nie ma się aktywnego konta, np. gdy akurat ktoś robi sobie przerwę z jakimś językiem i przy ustanawianiu sobie wolnego od powtórek.
Katuszka
MyroslavaRozbytska18 - Dziękujemy za Twoje sugestie! Chciałabym poinformować, że zostały one przekazane do odpowiednich osób w naszym zespole. Każda opinia jest dla nas bardzo cenna i pomaga nam ulepszać naszą platformę eTutor.

Chociaż nie zawsze jesteśmy w stanie wprowadzić wszystkie proponowane zmiany, ale z pewnością poświęcimy czas na dokładną analizę Twoich propozycji.
- 3 miesiące temu