ZALOGUJ SIĘ

Nie podoba mi się to, co się ostatnio dzieje na forum

5 miesięcy temuostatnia aktywność: 5 miesięcy temu
Jesteśmy na platformie, która ma służyć nauce języków. Mamy do dyspozycji forum, które przypuszczam, że w zamyśle miało służyć wymianie doświadczeń i wzajemnym motywowaniu się do nauki. Niestety, jak pewnie niektórzy zauważyli, w ostatnim czasie dzieją się tu mało przyjemne rzeczy. Można spotkać wypowiedzi złośliwe, obrażające innych, zawierające słowa, które nie kwalifikują się jako cenzuralne.
Zamiast treści, które wnoszą coś do nauki, mamy słowne przepychanki między użytkownikami.
Tutaj moje pytanie do eTutora. Czy można coś z tym zrobić? Może warto pomyśleć nad zmianą obowiązujących zasad? Jeżeli ktoś łamie regulamin, to np. ostrzeżenie lub dwa i ban na komentarze?
Uważam, że wolność słowa ma swoje granice.
Jako użytkownik platformy przeznaczonej DO NAUKI JĘZYKA oczekuję przyjaznej i wartościowej przestrzeni do tego właśnie celu.
dhuode

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

Przykro było czytać niektóre treści, to fakt, ale tak naprawdę to ferment sieje jeden użytkownik. I jak gdzieś tam napisał sprawia mu satysfakcję gdy ktoś śledzi jego wpisy (czy jakoś tak).

Z banami może być trochę problem, bo przecież użytkownik zapłacił, to ma prawo pisać na Forum. Jak się je mu ograniczy, to zaraz mogą pojawić się kwestie prawne itp.

Inna sprawa, to edytowanie i usuwanie komentarzy przez ich autorów. Tu naprawdę przydałaby się funkcja podobna do tej z FB, gdzie cała historia edycji jest do wglądu. Wtedy nawet po usunięciu komentarza przez autora można byłoby się zapoznać z jego treścią - niekiedy była wartościowa. Ale zdaje się, że tzw. engine Forum tego nie umożliwia (podobnie jak paru innych sygnalizowanych już dość dawno temu funkcji) i osobiście nie mam złudzeń co do tego, że jakieś zmiany w tym zakresie nastąpią w przewidywalnej przyszłości.
Co innego usuwanie treści przez moderatora - ta powinna być usuwana na stałe (chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego).
darkobo
dhuode - Zgadzam się z Tobą @darkobo odnośnie publikowania na forum. Uważam, że lepiej byłoby, gdyby użytkownicy nie mieli możliwości edycji opublikowanych już komentarzy. Nieraz widziałam, że zmieniano komentarze, co do których były już odpowiedzi innych użytkowników, co czasem wypaczało sens całości. - 5 miesięcy temu
dhuode - Jeżeli chodzi o banowanie i kwestię, że użytkownik ma prawo korzystać z forum, bo przecież opłacił abonament...
Nie jestem prawnikiem ani nie wiem, jak się tego typu kwestie przedstawiają, ale powiem może w ten sposób:
*platforma i forum mają swój regulamin, więc jeżeli ktoś go notorycznie łamie, to dla mnie byłaby to podstawa do zablokowania dostępu do tej funkcjonalności
*ja też (podobnie jak wielu innych użytkowników) zapłaciłam i uważam, że mam prawo oczekiwać, że administrator wyegzekwuje przestrzeganie zadeklarowanych zasad
- 5 miesięcy temu
dhuode - Zdecydowane, wielkie NIE dla trolli !!! - 5 miesięcy temu
darkobo - [quote] problemat - @dhuode wiesz w ogóle co jest napisane w regulaminie? Czy tylko go sobie wyobraziłaś w swojej bogatej odwrotnie wyobraźni?[/quote]

Chyba sobie nie wyobraziła:

Jak korzystać z działu pytania językowe?
Jakich zasad należy przestrzegać?
"6. Pamiętaj, że wypowiedzi, których udzielasz w zakładkach „Pytania” i „Forum” powinny być kulturalne i oparte na wzajemnym szacunku."
- 5 miesięcy temu
dhuode - Ja w zasadzie chciałam odesłać do regulaminu, rozdział X, pkt. 1-4, ale nie doszłam do wniosku, że to bez sensu.
Regulamin każdy może sobie znaleźć bez większego problemu, a mi szkoda czasu i energii na wdawanie się w słowne przepychanki z innym użytkownikiem (co w zasadzie też jest zabronione wg tegoż regulaminu 😅).
Lubię forum i po prostu poczekam, aż administrator wykona swoją pracę 🙂.
- 5 miesięcy temu
darkobo - Ja tam lubię życie ludziom ułatwiać 😏
https://www.etutor.pl/regulamin/
- 5 miesięcy temu

Chcemy poinformować, że zajmiemy się opisaną przez Ciebie sprawą, bo dla nas jest ważne, żeby forum było bezpiecznym i przyjaznym miejscem.
MyroslavaRozbytska18
Pracownik eTutor

Może trzeba zrobić z forum to, co zrobiło Duolingo - wyłączyć całkowicie.
j_pawlowski
darkobo - To chyba nie byłoby dobre wyjście. Ja obecnie więcej uczę się z Forum (Pytania językowe) niż z kursu. Poza tym, jest to też forma komunikacji z Administracją eTutor. I dlaczego przez jednego użytkownika stratni mieliby być wszyscy? Porządek na jakimkolwiek forum czy grupach, to w znacznej mierze kwestia moderacji. Tu niestety jest problem - pracownicy eTutor nie pracują 24/7, a dodatkowo jeszcze zajmują się odpowiedziami merytorycznymi i analizą zgłoszeń. Może po prostu jest ich za mało? - 5 miesięcy temu

Może lepiej zająć się wpisami użytkowników, którzy kolportują tu wpisy chata gpt... Chociaż może żywi użytkownicy tu są niepotrzebni, starczą robiące ruch boty
P
problemat
problemat - ...i regulaminu będą przestrzegać! - 5 miesięcy temu zmieniany: 5 miesięcy temu

Co do edycji i usuwania komentarzy – rzeczywiście wgląd w historię zmian byłby przydatny. Na razie chyba najlepszym rozwiązaniem jest cytowanie wartościowych treści, jeśli istnieje ryzyko ich usunięcia.

A co do ChatGPT – to tylko narzędzie, które można wykorzystać dobrze albo źle. Jeśli ktoś wrzuca jego odpowiedzi bez sensu, to pewnie warto to zgłaszać, ale jeśli ktoś używa go np. do wyjaśniania zagadnień językowych, to nie widzę problemu. Ważne, żeby treści były merytoryczne i pomagały w nauce.
amatuszewska4
problemat - To z chatem gpt było o Tobie. Często wrzucasz bezmyślnie to, co chat wypluje, choć często jest to błędnie. Jak ktoś pyta na forum, to oczekuje odpowiedzi od forumowiczów. Do chata gpt samemu sobie może wpisać. Jak już to wrzucasz, to za każdym razem powinnaś pisać, że to chat jest autorem odpowiedzi. Nie pisząc tego nie tylko jesteś naganna etycznie, ale też zwyczajnie niesprawiedliwa. - 5 miesięcy temu
amatuszewska4 - Wiem, że to było o mnie, dlatego wchodzę z Tobą w dyskusję, bo dałeś mi do myślenia. Często pytam chata o odpowiedź przy nurtujących mnie zagadnieniach. Sądzę, że jest dobrym źródłem wiedzy na temat problematycznych zagadnień języka angielskiego. Nie robię tego bezmyślnie. Czytam i w miarę możliwości weryfikuję jego odpowiedzi (dopytuję, gdy coś jest dla mnie niejasne, albo punktuje pewne niekonsekwencje). Zgadzam się z Tobą, że powinnam była zaznaczać, kiedy moje odpowiedzi były napisane na bazie informacji uzyskanych od GPT. - 5 miesięcy temu
amatuszewska4 - (c.d) Nie jestem w pełni przekonana, czy wszyscy użytkownicy oczekują odpowiedzi opierających się wyłącznie na wiedzy innych użytkowników. Myślę, że większość z nich oczekuje po prostu odpowiedzi na nurtujące ich pytanie. Nie każdy wie gdzie szukać odpowiedzi i nie każdemu się chce. Jeśli ktoś wie, gdzie może znaleźć odpowiedź - znajdzie ją i się podzieli, to nie jest to wg mnie takie naganne jak piszesz. Powtarzam jednak, że masz racje co do tego, aby zaznaczać, kiedy odpowiedź jest od chata i będę tak teraz robić. - 5 miesięcy temu