ZALOGUJ SIĘ

użycie seldom vs. rarely. - jak używać wersję mniej i bardziej oficjalną, w kontekście powtórek...

zmodyfikowany: 7 miesięcy temuostatnia aktywność: 6 miesięcy temu
Piotr rzadko jeżdzi rowerem - prawidłowo wg etutor jest - seldom, ale Laura rzadko jeździ samochodem, prawidłowo wg etutor jest - rarely. Takie podejście do tematu bardzo mnie zniechęca. Zróbcie coś z tym, tym bardziej , że w podpowiedziach- wyjaśnieniach również etutor'a, jest wskazanie dla seldom do używania w sytuacjach bardziej oficjalnych. W tym przypadku bardziej oficjalna jest jazda rowerem?! Proszę Etutor o zajęcie stanowiska. Dziękuję.
W
wiosnak

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Zaakceptowana przez pracownika eTutor
Przy tej oficjalności to niekoniecznie chodzi o samą formę jazdy, ale o okoliczności w których mówi się o niej. Gdy mówimy w sytuacji oficjalnej (np. z szefem) o dojazdach rowerem Piotra do pracy użyjemy seldom; jeśli mówimy z kolegami o Laury jazdy samochodem użyjemy rarely.

Ale zgadzam się, że synonimy w powtórkach to trochę bolączka. Zwłaszcza, że umieją się dwa wyrażenia podobne pojawiać w jednej lekcji (np. moan, groan). Ja dopisywałem w komentarzach do notek, gdy zauważałem że są dwa podobne wyrażenia, że chodzi o to na g (albo pisałem nie moan). Ale wkurzało mnie to (i kilka innych rzeczy) i już nie korzystam z systemu powtórek etutor, przerzucam wszystko do anki.
P
problemat
krzysiu2i - Proponuję dodać komentarz do jednego dla rozroznienia. - 6 miesięcy temu
wiosnak - Dzięki Krzysiu! - 6 miesięcy temu

Zgadzam się z @wiosnak – rozróżnienie seldom i rarely w tych przykładach faktycznie może być zniechęcające. Oba znaczą rzadko, ale seldom jest trochę bardziej formalne. Nie wydaje mi się, żeby jazda rowerem była w tym kontekście bardziej oficjalna niż jazda samochodem. Czy to rozróżnienie jest celowe, czy przypadkowe? Fajnie byłoby to doprecyzować.
amatuszewska4
wiosnak - Dziękuję Zdobywczyni za Twój komentarz! - 6 miesięcy temu

Dział językowy zaakceptował odpowiedź z wyjaśnieniami @problemat. Natomiast do Powtórek Użytkownik dodaje konkretne słówko lub zdanie, więc wykonując daną frazę, należy ją wpisać zgodnie z dodanym oryginałem. W tej sytuacji mogę zaproponować dwa pomocne rozwiązania:

1. dodanie notatki do hasła, aby ułatwić zapamiętywanie elementów dodanych do powtórek, można skorzystać z funkcji dodania notatki do danego hasła, klikając symbol dymka. Po wpisaniu pomocnych wskazówek należy zapisać wprowadzone zmiany. Taka funkcja dostępna jest przy każdym słowie dodanym do głównego modułu Powtórek oraz przy hasłach zapisanych na naszych listach słówek. Lista wszystkich elementów dostępna jest tutaj - https://www.etutor.pl/words/elements-in-repetitions/all

2. samodzielna zmiana oceny, jeśli system przydzieli ocenę Źle, to można samodzielnie ją zmienić na Średnio lub Świetnie.
adrianna.wu
Pracownik eTutor
6 miesięcy temuzmieniany: 6 miesięcy temu

A więc opcja nr 2. Dziękuję za odpowiedź.
W
wiosnak