J | jastrzebowskirobert |
![]() | darkobo |
jastrzebowskirobert - Ja nie mogę poświęcić na naukę więcej niż 30min dziennie. Tych powtórek więc nie powinno być więcej niż kilkadziesiąt, optymalnie 40-50 max. Robię wszystko na bieżąco. I zawsze te same słowa stanowią problem, czy przy pierwszej powtórce czy 10.
-
8 miesięcy temu
|
+2 |
darkobo - To faktycznie pozostaje chyba "przeczekanie", to znaczy wstrzymanie się z przerabianiem nowych lekcji i dodawaniem nowych elementów do systemu powtórek, zanim nie opanujesz wcześniejszych.
Spróbuj ewentualnie poczytać o technikach zapamiętywania, np. metodzie skojarzeń, bo jeśli po 10 powtórkach nie pamiętasz słowa, to faktycznie jest tu jakiś problem. Możesz też działać tak, że w dniu, w którym przerabiasz lekcję, robić tylko powtórki z głównego modułu powtórek. W dniu, w którym nie przerabiasz lekcji, spróbuj wykonać powtórki specjalne (z modułu "Słówka" - wejście przez "hamburger"). U mnie to generalnie działało/działa (tzn. ja już przerobiłem wszystkie lekcje i teraz tylko powtórki). - 8 miesięcy temu |
+2 |
jastrzebowskirobert - Gdzie ten moduł Słówka? Nie widzę czegoś takiego. Mogę wejść w Powtórki, potem po prawej stronie paska postępu 3 kropki i wchodzę np. do Elementy w powtórkach/Trudne elementy w powtórkach. Żadnego hamburgera nie widzę.
-
8 miesięcy temu
|
+1 |
darkobo - "Hamburger" to potoczna nazwa przycisku w prawym górnym rogu, składającego się z trzech poziomych kresek. Jak w niego klikniesz, to rozwinie się tzw. boczne menu, w którym jedną z pozycji są "Słówka". Gdy w nie klikniesz, przejdziesz na stronę zatytułowaną "Słówka", gdzie będzie takie menu poziome - czwarte od prawej strony (drugie od lewej) są "Powtórki specjalne".
Droga na skróty: https://www.etutor.pl/special-repetitions - 8 miesięcy temu |
+2 |
jastrzebowskirobert - Dzięki. Nie wiem jak te trudne słówka są kwalifikowane jako trudne ale tak na oko wychodzi że prawie wszystkie mam trudne. To nic dziwnego, że stale rośnie. No, nie wiem, może ludzie uczą się tak, że spojrzą i od razu pamiętają, chociaż na kursach stacjonarnych zawsze byłem w tej górnej połówce grupy.
-
8 miesięcy temu
|
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | r0v |
MyroslavaRozbytska18 Pracownik eTutor |
jastrzebowskirobert - Dziękuje za informację chociaż myślałem, że za tym systemem powtórek stoi jakaś "inteligencja", która jest w stanie analizować stopień przyswajania użytkownika i dostosowywać te powtórki odpowiednio, albo nawet coś zasugerować gdy, tak jak u mnie, nawarstwia się ich liczba. W dobie AI te powtórki w obecnym wariancie wyglądają trochę jak 40 lat temu.
-
8 miesięcy temu
|
0 |
![]() |
+1 |
AgnieszkaIT - Fajnie, że są własne listy słówek do powtórek, ale jest coś, czego mi tam brakuje. Może po prostu nie umiem znaleźć łatwego sposobu na to. Byłoby super, gdyby można było dodawać do własnej listy dowolne słówka z elementów w powtórkach, np. z poziomu tego miejsca:
https://www.etutor.pl/words/elements-in-repetitions/all Czasem chciałoby się poćwiczyć dodatkowo określone elementy bez konieczności przeszukiwania list, słownika itd. (dowolne elementy, a nie tylko te "trudne"). Gdyby przy każdym elemencie na tej ogólnej liście była opcja "Dodaj do własnej listy słówek" i możliwość wybrania, na jaką listę ma trafić dany element, może byłoby to bardziej przejrzyste. - 8 miesięcy temu |
|
![]() Nie mogę zagwarantować wdrożenia zmian, ale na pewno pochylimy się nad propozycją. - 8 miesięcy temu |
|
Czy mogę prosić o pomoc w temacie powtórek na eTutorze?
Problem z powtórkami w lekcjach przerabianych ponownie
Powtórki. Czyli w jaki sposób rozłożyć ponad 3000 słów w trzy tygodnie.
Jak uczyć się słówek? Mam problem z ilością słow i zdań w codziennych powtórkach.
Pytanie o algorytm powtorek ( alez ten komentarz musi byc dlugi)
rozważania na temat aktualizacji systemu powtórek; nauka słów poza głównym modułem